Ölfiltrering och behandling - utmaningar och lösningar
Ölfiltrering
Kieselguhr eller korsflödesfiltrering är vanliga filtreringsprocesser för att avlägsna nästan all jäst och andra oönskade ämnen som kan förstöra din öl.
Utmaning
- Oxidering under ölfiltrering
Lösningar
- Alfa Laval Aldox Mini för att producera avluftat vatten
- Alfa Laval BREW-serien av centrifugalseparatorer för att öka filtreringscyklerna
Resultat
- Avluftat vatten förhindrar uppsamling av syre under filtreringen och bidrar till att bevara ölkvaliteten
- Separatorer hjälper till att minska frekvensen av CIP och användning av förbrukningsmaterial
Gasblandning, alkoholjustering, tillsatser
Koldioxid är naturligt för bryggprocessen och det är viktigt att säkerställa att koncentrationen är på optimal nivå för perfekt öltextur och smak.
Utmaningar
- Låg koncentration av CO2 i fermentorn
- Behov av olika koncentrationer av CO2 i slutprodukter
- Långsam och oprecis utrustning
Lösning
Resultat
- Exakt CO2 inline injektion
- Utjämning av CO2-koncentration på begäran
- Individuella inställningar för recept kan lagras
- N2-injektion på begäran (för tjock krämig öl)
- Alkohol/Plato innehållsjustering med avluftat vatten
Blandning i ljusa öltankar
Blandning i ljusa öltankar (BBT) krävs för satsvis dosering och homogenisering eller när du vill skapa produkter som Shandy eller Radler.
Utmaning
- Återjäsning i flaska (när jäst och socker doseras före flaskning)
Lösning
- Alfa Laval Iso-Mix Mini tillsammans med Alfa Laval Roterande strålblandare
Resultat
- Snabb blandning för aktiv tankhomogenisering
- Mobil enhet (kan flyttas mellan tankar)
Bryggningsutrustning för avlägsnande av alkohol
Det uppskattas att år 2020 kommer så mycket som 20 % av all öl som säljs falla inom kategorin "hälsosam", dvs. med alkoholinnehållet borttaget och det är ett område som måste adresseras av alla bryggerier då de erbjuder nya produkter till konsumenterna.
Utmaning
- Behov av att adressera marknaden med lågalkoholhaltiga alternativ
Lösningar
Resultat
- Minskning av skadlig termisk påverkan
- Minimal förlust av smak
- Generering av omvänd osmos (RO) vatten
- Enkel plug-in process
Resultat
- Effektivt och försiktigt i en enda omgång för att producera öl med fyllig smak
- Enkelt att lägga till bryggning av alkoholfria alternativ utan att det behöver göras stora investeringar.
Pastörisering av hantverksöl
Pastörisering (dvs hög temperatur) är den klassiska metoden för att förstöra mikroorganismer i sista steget före ölförpackning.
Utmaningar
- Mikrobiologisk instabilitet
- Syre plockas upp under överföring/process
Lösning
Resultat
- Alla mikroorganismer förstörs
- Reglerar och pastöriserar variabla flöden
- Ingen uppbrytning av CO2 vid snabb upphettning
- Hygienisk och kompakt
- Individuella recept kan lagras
Steril filtrering
Många bryggerier väljer nu steril filtrering som ett alternativ till pastörisering eftersom det gör det möjligt att avlägsna oönskade mikroorganismer innan ölet fylls i flaskor eller kaggar.
Utmaningar
- Mikroorganismer kan påverka ölets kvalitet och smak
- Termisk behandling kan orsaka nedbrytning
Resultat
- 100 % bakterieretention utan termisk nedbrytning
- Inga effekter på din produkts smak
- Låg syreupptagning vid start och nästan inga produktförluster