Vattenrening för grön väteproduktion

I grön väteproduktion är rent vatten lika viktigt som förnybar el när det gäller vätgasgenerering. Men när rent vatten snabbt blir en knapp resurs, kan vi verkligen kalla det "grönt"? Eftersom en betydande del av den framtida efterfrågan på rent väte är beroende av produktion av elektrolysörer, har vi hittat sätt att optimera vattengenerering och elektrolysörens livslängd på ett hållbart sätt. Vårt mål är att säkra utvecklingen av effektiv produktion av grönt väte med vattenbrist i åtanke.

Hyduo 640x360

Hur mycket vatten behövs för elektrolys?

Varje elektrolysörkapacitet på 10 MW kräver 50-60 m3 rent vatten per dag. Hur detta vatten behandlas är därför avgörande om vi vill skapa hållbart grönt väte. Att använda saltvatten med rätt avsaltningsteknik är till exempel ett idealiskt sätt att bevara knappa sötvattenförråd. Med stöd av Alfa Laval är denna lösning energieffektiv och begränsar all påverkan på miljön.

 

 

 

 

cleantech water savings
hyduo

 

Använda överskottsvärme för att producera rent vatten

Visste du att 20-40 % av elektrolysörens kapacitet frigörs som överskottsvärme? Med rätt teknik kan vi använda denna värme för att generera rätt mängd vatten av hög kvalitet, samtidigt som vi kyler ned väteproduktionsprocessen.

Allt handlar om energieffektivitet ...

Den kombinerade processen att återanvända överskottsvärme för vattengenerering och elektrolysörkylning kan öka den totala effektiviteten för grön väteprocess med så mycket som 30 %.

Vattenrening och termisk avsaltning med Alfa Laval HyDuo

Alfa Laval HyDuo kombinerar elektrolysörkylning och vattenrening med:

  • Högsta vattenkvalitet
  • Minsta miljöavtryck
  • Minimerad kemikalieförbrukning
  • Minimerad elförbrukning
  • Låga underhållsbehov
  • Variabel produktion 

Se videon för att få veta mer! 

 

 

AQUA hyduo 2 640x360
MEP Hyduo 640x360

Alfa Laval AQUA HyDuo

Upp till en kapacitet på 60 m3/dag

Alfa Lavals AQUA/sötvattensgeneratorer omvandlar havsvatten till högkvalitativt sötvatten med en optimerad process som använder ett enda plattpaket.

Lämplig för en elektrolysörkapacitet på upp till 12 MW per modul.

 

Alfa Laval MEP HyDuo

Upp till en kapacitet på 2 000 m3/dag 

Med Alfa Lavals Multi-effect plate evaporator (MEP) produceras färskvatten med hög renhet i tuffa miljöer där varierande yttre förhållanden kan uppstå.  

Lämplig för en elektrolysörkapacitet på upp till 400 MW per modul.

Vad är skillnaden mellan en sötvattengenerator och omvänd osmos?

Jämfört med traditionella processer för omvänd osmos låter en sötvattengenerator kyla ned elektrolysören och producera rätt vattenkvalitet i ett steg. Detta minskar behovet av ytterligare nedkylning, genom exempelvis ett kyltorn eller en liknande lösning. Dessutom minimeras den totala strömförbrukningen.

Konkurrerande lösningar som använder havsvatten för kylning kräver också ofta en extra pump som ökar energiförbrukningen i hela systemet. Genom att använda Alfa Lavals utrustning som utför två delar av samma process behövs inte detta, vilket sparar kostnader på lång sikt och på den initiala investeringen.

Vitbok (på engelska): Den mest hållbara lösningen för vattenrening i produktion av grönt väte

Energieffektivitet och vattenbrist är två kritiska utmaningar som kräver omedelbar uppmärksamhet. Att ta itu med dessa frågor är avgörande för hållbar utveckling och vår planets välbefinnande. Ladda ner vår vitbok för att läsa mer om den mest hållbara lösningen för vattenrening i produktion av grönt väte. 

 

HyDuo whitepaper 640x360

Ja, jag vill ha vitboken!

Dina uppgifter lagras och behandlas i enlighet med vår integritets- och dataskyddspolicy.

Energieffektiva, rena vätelösningar

Vill du veta mer om hur Alfa Laval stödjer utvecklingen i hela värdekedjan för vätgas? Utforska våra erbjudanden inom allt från produktion till slutanvändning.

MicrosoftTeams-image (30)

Optimering av elektrolysörens kylningsprocesser

Visste du att 20-40 % av elektrolysörens kapacitet förloras som överskottsvärme? Effektiv kylning av elektrolysören och balansering av anläggningen är avgörande för att maximera utrustningens effektivitet och livslängd vid produktion av grönt väte. Utforska hur Alfa Laval hjälper till att optimera kylningsprocesser för elektrolysörer.

banner-640-glacier-cooling

Det finns en mängd av möjligheter att ta tillvara!

Kontakta oss idag för mer information om den mest hållbara lösningen för vattenrening i produktion av grönt väte.

production-hydrogene-vert.jpg

Ta kontakt

Dina uppgifter lagras och behandlas i enlighet med vår integritets- och dataskyddspolicy.