Det bästa sättet att avlägsna vatten från smörjolja

Om du arbetar med smörjolja i din verksamhet förstår du att vattenblandning i smörjoljan kan ge många negativa effekter. Främst kan korrosion från vatten orsaka kostsamma skador på utrustningen och drastiskt förkorta dess livslängd. Frågan är: vilket är det bästa sättet att avlägsna vatten från smörjolja?


Remove water from lube oil

Använda en koalesator för att avlägsna vatten från smörjolja

Det finns två vanliga sätt att avlägsna vatten från smörjolja - ett är genom koalescens av vattnet. Koalescens är en metod som sammanfogar vattendroppar för att bilda en mycket större vattenpool som sedan kan avlägsnas från oljan för att den ska kunna renas och återanvändas. Koalesceringsfilter fungerar bäst med vätskor med låg viskositet, när viskositeten ökar minskar effektiviteten. En koalesator har ingen förmåga att hantera fasta ämnen och det krävs endast små mängder fasta ämnen för att sätta igen koalesatorfiltret. Koalesceringsfilter fungerar också bäst på rena, vätskor utan fasta ämnen när smörjoljan innehåller noll ytaktiva ämnen. Ytaktiva ämnen är föroreningar eller tillsatser som sänker gränsytspänningen, vilket begränsar tillämpningarna när en koalesator kan användas. Resultatet är ingen koalescens av vattendropparna.

Använda en centrifug för att avlägsna vatten från smörjolja

Den andra vanliga metoden för att avlägsna vatten från smörjolja är med centrifugalkraft. Centrifugalmetoden tvingar vätskor med två olika densiteter att separeras - i detta fall separeras vattnet från smörjoljan. Den renade oljan riktas tillbaka till den övergripande driften medan vattnet riktas till en tank för vidare bearbetning. Centrifugalseparering ger fördelen att fasta föroreningar avlägsnas tillsammans med vattenföroreningarna. Den fungerar också med utan problem om det finns ytaktiva ämnen. Centrifugalseparering har också fördelen med att hantera ett stort inflöde av vatten med sin stora vattenhanteringsförmåga.

Välj det mest kostnadseffektiva sättet att avlägsna vatten från smörjolja

Vid bedömning av både fördelar och nackdelar med vattenborttagningssystem i smörjolja är det viktigt att ta kostnader och underhåll i beaktning. Den initiala investeringen kan vara högre med en centrifugalseparator, men bara om koalescensenheten är upp till en viss kapacitet. Koalesceringssystem med stor kapacitet kan innebära en mycket stor investering. Centrifugalseparatorer har mycket låga driftskostnader jämfört med koalesatorer. Med sin förmåga att rengöra både fasta ämnen och vattenföroreningar, såväl som processföroreningsförhållanden som en plötslig vatteninflöde, erbjuder centrifugen mer flexibilitet än en koalesator.

Det bästa sättet att avlägsna vatten från smörjolja

Vid en jämförande granskning av de två metoderna för att avlägsna vatten från smörjolja är centrifugen det bästa valet. Den överträffar koalesatorn med en ökad flexibilitet i många tillämpningar, total ägandekostnad (TCO), effektivitet, prestanda och kapacitet.

Whitepaper: Vikten av rengöring av smörjolja

Vill du veta mer om rengöring av smörjolja? Vårt whitepaper ger en omfattande översikt över tillgängliga teknologier och fungerar som en guide för att välja den bästa för din tillämpning.

yellow oil with bubble