Rening av smörjolja

Smörjoljans kvalitet avgör utrustningens livslängd och produktivitetsnivå. Rengjord smörjolja upprätthåller sin kvalitet över tiden och är därför avgörande för en hälsosam, problemfri process. Det finns ett antal alternativ för rengöring av smörjolja. Vår expertis kan ge dig rätt vägledning.

Bubbles in yellow oil

Ren smörjolja underlättar för smidig drift

 • Tar bort både vatten och fasta ämnen i en körning
 • Effektiv rengöring även av små partikelstorlekar
 • Minimalt underhåll, vilket möjliggör ökad drifttid
 • Förlänger utrustningens livslängd
 • Låg total ägandekostnad (TCO)

Filtrering, koalescens och centrifugering är de tre huvudteknikerna för rengöring av smörjolja, som var och en har egna speciella egenskaper. Att hitta den rätta tekniken för dig kommer att vara beroende av de specifika kraven i din process. Vi diskuterar var och en av de tre teknologierna och vi tillhandahåller allt från omfattande whitepapers till praktiska checklistor för att du ska kunna fatta välgrundade beslut.

Är du nyfiken på rening av smörjolja? 

Letar du efter produkter och delar? Gå till vår produktguide eller be om en snabboffert

.

De tre teknikerna för rening av smörjolja i korthet

Rengöring av smörjolja har visat sig ge betydande kostnadsbesparingar. Men hur bestämmer du dig för den bästa tekniken, den som erbjuder bästa effektivitet och lägsta totala kostnad, för din applikation? Här jämför vi de tre vanligaste alternativen: centrifugering, filtrering och koalescens.

 • Centrifugering separerar ämnen med olika densiteter - både vatten och partiklar
 • Filter använder olika maskvidd för att bara fånga in fast material
 • Koalesatorer avlägsnar vatten från smörjolja

 

Whitepaper: Vikten av rengöring av smörjolja

Vill du veta mer om rengöring av smörjolja? Vårt whitepaper ger en omfattande översikt över tillgängliga teknologier och fungerar som en guide för att välja den bästa för din tillämpning.

yellow oil with bubble
.

Snabbguide för produktval

Alfa Lavals produktguide är ett lättanvänt verktyg som hjälper dig att filtrera, välja och få anbud på den bästa lösningen för effektiv rening av kylmedel, tvättvätskor och smörjoljor. Gå till onlinekatalogen och hitta dina utvalda produkter och delar nu. Fyll i kontaktformuläret om produkterna inte är synliga för ditt land.

guy with a phone

Checklista: Välj den bästa teknologin för rengöring av smörjolja

Vet du inte vilken teknik för rengöring av smörjolja som du ska använda? Denna checklista hjälper dig att jämföra alternativen och avgöra vilken lösning som är bäst för din process.

lube-oil-checklist-640x360

Presentation: Vikten av rengöring av smörjolja

Behöver du förklara rengöring av smörjolja för andra? Använd denna presentation för att hjälpa andra att förstå logisk grund och teknologier.

lube-oil-cleaning-separator-blades-640x360
.

Service

Take care of your separator correctly

Säkerställ en lång livslängd

Du kan förvänta dig årtionden av effektiv rengöring av smörjolja om du tar hand om din separator på rätt sätt. I korthet handlar det om att läsa manualen, använda originaldelar och rätt verktyg. Vi erbjuder ett omfattande paket med detaljerade serviceinstruktioner och specifika servicesatser med originalreservdelar.

 • Maximera drifttid
 • Stödjer lång livslängd
 • Färdiga satser förenklar förebyggande underhåll och sparar tid
 • Minskad orderhanteringstid
 • Globala distributionscenter för snabb leverans

Förebyggande underhållspaket

Alfa Lavals förebyggande underhåll inkluderar en liten service (IS) eller en stor service (MS) förpackad i en låda med de delar du behöver. Serviceintervallet beror på drifttimmar eller en fast tidsperiod.

Vi rekommenderar att du:

 • Alltid följer serviceanvisningarna i separatormanualen
 • Utför en liten service var 3:e - 6:e månad (2 - 4 000 timmar)*
 • Utför en stor service var 12:e -18:e månad (8 - 12 000 timmar), beroende på maskintyp och processförhållanden*

* Manualen beskriver maximalt krav. Rengöring av smörjolja är i allmänhet en lätt applikation där intervallerna kan förlängas något.

Manualer för separator för rengöring av smörjolja

Manual for lube oil cleaning separators

Du hittar du de senaste manualerna för din OCM (oljerengöringsmodul) här.

De inkluderar:

 • Säkerhetsföreskrifter
 • Driftanvisningar
 • Serviceanvisningar
 • Felsökning
 • Tekniska specifikationer

Observera att eftersom detta produktsortiment har använts under många år kan det finnas små variationer i designen.

Manualerna omfattar alla aspekter av att köra och ta hand om din investering.

Vi har manualer för:

 • MAB 103 (OCM 103)
 • MAB 104 (OCM 104)
 • MAB 206 (OCM 206)
 • MMB 304 (OCM 304)
 • MMB 305 (OCM 305)

Storleken på separatormodulen finns på namnplattan.

Om manualen för smörjoljeseparatorn inte motsvarar din produkt, vänligen kontakta oss.

Ja, jag vill ha manualen

Kontaktinformation

Titel/roll

Denna information lagras och behandlas i enlighet med vår integritetspolicy.

Beställ ett service kit för separatorer

Det är enkelt att underhålla din separator. I vanliga fall behöver du bara beställa ditt servicekit för separatorer och installera den på din separator för en problemfri drift. Se vår produktguide om du vill identifiera en matchande service kit och begära en offert.

service kit

Servicevideor

Vi har ett antal servicevideor som hjälper dig att få ut det bästa av din oljerengöringsmodul.

Installation av en modul för rengöring av smörjolja

Modul för rengöring av smörjolja i drift

Manuell rengöring av en separator

.
.

Få en snabboffert

Du kan snabbt och enkelt få en kostnadsberäkning för dina behov av rengöring av smörjolja med hjälp av detta enkla formulär. Fyll i några detaljer om ditt system så kommer återkommer vi till dig inom kort.

machinery

Problem vid rengöring av smörjolja

Om smörjoljan inte rengörs eller underhålls korrekt riskerar du att din värdefulla utrustning skadas av både fasta och vattenföroreningar. Detta resulterar i kostsamt underhåll och reparation - och till och med i urdrifttagning. Dessa problem kan undvikas.

Genom att bevara kvaliteten på smörjoljan över tid får du det bästa försvaret mot problem som orsakas av föroreningar. Genom att fokusera på ren olja ökar du kontrollen över underhållskostnaderna och hjälper dig att hålla verksamheten enligt schema och inom budget.

Oil with bubbles

Fasta föroreningar

Fasta partiklar orsakar många driftfel. Partiklar som är större än en viss öppningsbredd blockerar flödet medan de som är mindre än öppningsbredden orsakar korrosivt slitage, vilket kan blockera luckorna helt och skapa mikrosprickor. Fasta ämnen som är större än eller liknande i storlek som den dynamiska toleransen mellan de rörliga delarna är de som är mest skadliga. De orsakar slitage och utmattning av ytan vilket kan leda till fel.

Vattenförorening

Vatten är den främsta orsaken till korrosion och kan leda till kostsamt byte av utrustning och/eller reparation. Vatten i olja kan leda till mikrohål i metallytor och metall mot metall-kontakt. Det främjar att stålkomponenter blir sköra och spricker. Det sänker också oljeviskositeten, vilket minskar smörjning.

Ögonblicksbild av fördelar: kostnadseffektiv rengöring av smörjolja

Är du intresserad av låga driftskostnader? Den här infografiken ger dig en översikt av fördelarna med rengöring av smörjolja, med en tydlig jämförelse av total ägarkostnad mellan olika tekniker.

cogwheels
.

 

Blogg om rengöring av smörjolja

Att hålla föroreningar från smörjolja kan vara en utmaning men rengöring görs enkelt med rätt teknik och kunskap. Bläddra i våra blogginlägg om rengöring av smörjolja för råd om att öka produktiviteten, minska underhållskraven och minska driftskostnaderna.

.

.

Vanliga frågor om rengöring av smörjolja

Hitta svar på vanliga frågor om rengöring av smörjolja här. För en mer detaljerad diskussion om vanliga problem, se vår blogg om rengöring av smörjolja.

yellow oil with bubbles

Kund inom varv och sjöfart? Vi har den optimala oljelösningen

Varv- och sjöfartssektorn har egna behov och krav när det gäller smörjoljelösningar. Därför erbjuder vi ett sortiment som är specifikt utformat för att möta dessa behov.

Large ship sailing in a sunset
.

Kontakta oss

Gör dig redo att förbättra produktiviteten och minska kostnader för utrustningens livslängd. Har du några frågor om rengöring av smörjolja? Behöver du hjälp med att välja rätt lösning? Kontakta oss för att lära dig mer om hur våra lösningar för rengöring av smörjolja kan hjälpa ditt företag. 

Fyll bara i formuläret så kommer vi tillbaka till dig så snart som möjligt.

 

Contact us at Alfa Laval

Ja, jag vill bli kontaktad

Titel/roll

Denna information lagras och behandlas i enlighet med vår integritetspolicy.