Nästa generations livsmedel

Alfa Laval arbetar inom alla livsmedelsbranscher och samarbetar med kunderna för att ha möjligheten att införa nya livsmedelsproduktionsprocesser, för att möta kraven på minimerad miljöpåverkan av livsmedelsbearbetning i framtiden

Vårt utbud av livsmedelsklassade lösningar gör det möjligt för både etablerade livsmedelsproducenter och nystartade företag att säkerställa efterlevnad av livsmedelssäkerhetsföreskrifter och introducera lönsamma nya livsmedelsprodukter på marknaden. 

Nästa generations livsmedel täcker en rad livsmedel som produceras på olika sätt. Odlat kött, livsmedel som härrör från jäsning och nya sorters växtbaserade proteiner och livsmedelsingredienser är fokuspunkterna i Alfa Lavals engagemang inom området för nästa generations livsmedel. 

film image1

Från gård till bord - eller?

En viktig aspekt av värdekedjan för nästa generations livsmedel är att rollen för jordbrukssektorn antingen minskar drastiskt eller tas helt bort från ekvationen:

next gen info

Den stora matomvandlingen 

Utvecklingen av livsmedelsproduktionen präglas av oro över effekterna på utsläpp, markanvändning, vattenuttag och biologisk mångfald. 

Idag förbrukar jordbrukssektorn 70 procent av allt uttaget sötvatten, medan världens livsmedelsproduktion står för nästan en tredjedel av alla utsläpp av växthusgaser. Jordbrukssektorn tros också ha störst inverkan på biologisk mångfald, markförstöring, sötvattenresurser och avskogning globalt.  

På mindre än en generation måste vi producera upp till 70 procent mer mat till en växande befolkning – och inte vilken mat som helst. Efterfrågan ökar på hälsosammare och mer näringsrik mat. Och den ska produceras med minskad påverkan på miljön.  

Detta är en dubbel utmaning: vi måste minska utsläppen för att stoppa den globala uppvärmningen, samtidigt som vi anpassar oss till klimatförändringarna genom att optimera vattenavtrycket för livsmedelsproduktion och skydda mark, vatten, jord och den biologiska mångfalden.  

Detta är den stora matomvandlingen. 

Odlat kött 

Kött kan odlas från djurceller. På cellnivå är denna typ av kött identisk med konventionellt producerat kött. Detta är det som kallas för odlat kött. Jämfört med konventionell köttproduktion har processen för att odla laboratorieodlat kött ett betydligt mindre miljöavtryck. Det kräver mycket mindre mark och vatten och släpper ut upp till 90 procent mindre växthusgaser (FN, 2019).  

Ur ett livsmedelssäkerhetsperspektiv är odlat kött det föredragna valet. Det kommer att drastiskt minska risken för att sjukdomar överförs från djur till människor. Idag utgör detta en stor andel av nya och existerande sjukdomar hos människor (WHO, 2020).  

Odlat kött kommer också att minska riskerna för läkemedels- och bekämpningsmedelsrester och mikrobiell kontaminering av livsmedel. Dessa kan ha akuta eller kroniska hälsoeffekter, samtidigt som de också leder till t.ex. resistens mot effekterna av antibiotika vid behandling av livshotande sjukdomar (WHO, 2022).  

 

Läs om cellulär jordbruksbearbetning

Cultured_meat_2.JPG

fermentation drop

Jäsningsframställda proteiner och livsmedelsingredienser 

Jäsningsprocesser har sina rötter i gamla kulinariska traditioner. 

Nya sätt att tillämpa biomassa och precisionsfermentering är nyckeln till att radikalt förändra miljöpåverkan från livsmedelsproduktion.  

Med biomassa och precisionsjäsning kan vi fylla ett växande gap i proteintillförseln genom att odla och skörda proteiner och andra ingredienser, som kan användas för att berika en mängd olika mat- och dryckesprodukter.  

Jämfört med konventionella livsmedel och ingredienser möjliggör precisionsjäsning en minskning av växthusgasutsläpp och vattenförbrukning med cirka 90 procent (UNEP, 2023).  

Plant-baserat protein  

Att ge företräde åt växtbaserat protein är en väletablerad åtgärd för att förbättra miljöpåverkan av en individs kost. Det årliga växthusgasavtrycket kan förbättras med så mycket som 2,1 ton årligen per person (FN, 2019).  

Med tanke på den framtida efterfrågan på mat och begränsningarna av tillgänglig och lämplig jordbruksmark och sötvatten spelar produktion av mat och ingredienser från växtbaserade råvaror en avgörande roll i framtidens matlandskap. Men vi vet också att det inte finns tillräckligt med jordbruksmark för att detta ska vara en fristående lösning. 

 

Läs om växtbaserad proteinbearbetning

Testing two people with charts(copy)

Testa dina processer

Upplev smidig testning och konceptvalidering med Alfa Laval. Våra toppmoderna testcenter, tillsammans med fjärrtestningsalternativ och hyrenheter, säkerställer att du har den flexibilitet och support som behövs för att validera dina lösningar på ett effektivt sätt. Vår utrustning omfattar alla kärnkomponenter som krävs för produktion av alternativa proteiner. Genom att välja Alfa Lavals utrustning säkerställer du pålitliga resultat i större skala och minimerar risker, tid och kostnader under lanseringen på marknaden.

 

Testning av växtbaserade proteiner

Yellow peas
LCA mockup
water pouring from bucket 640x360

Lantmännen satsar stort på ett spännande nytt initiativ för bearbetning av gula ärtor

Lantmännen, en svensk lantbrukskooperativ, investerar cirka 105 miljoner euro i en ny livsmedelsfabrik i Lidköping, Sverige, som drivs med teknik från Alfa Laval. Anläggningen kommer främst att bearbeta gula ärtor, en klimatsmart gröda som kräver minimalt med vatten och näringsämnen samtidigt som den binder kväve i jorden. Anläggningen kommer att producera cirka 7 000 ton proteinisolat per år, vilket förbättrar den svenska livsmedelsproduktionen och minskar beroendet av importerad soja.

Läs artikeln

Uppnå viktiga hållbarhetsmål med livscykelanalyslösningen

Få omfattande insikter om dina produkters miljöpåverkan från jord till butik. Alfa Lavals livscykelanalyslösning omvandlar data från leveranskedjan till praktiska insikter som hjälper dig att optimera verksamheten, minska kostnaderna och främja hållbarheten. Verktyget analyserar och verifierar viktiga data så att livsmedels- och dryckesproducenter kan kommunicera sina produkters miljöpåverkan och förbättra hållbarheten inför EU:s

Läs artikeln  Se webinarium

Vattenåtervinning och återanvändning – en avgörande roll i livsmedelsindustrin

Effektiv vattenrening och vattenhantering är avgörande inom all livsmedelsproduktion, inklusive alternativa proteiner. Vattenbrist påverkar den globala tillgången på vatten, och hållbara metoder säkerställer en tillförlitlig försörjning av rent vatten, vilket är avgörande för att upprätthålla höga produktionsstandarder. Genom att prioritera vatteneffektivitet kan företag minska sin miljöpåverkan, uppfylla ESG-krav och regleringar samt säkerställa en långsiktig verksamhet. Alfa Lavals breda sortiment gör det möjligt för industriella livsmedelsproducenter att återvinna, rena, polera och återanvända industriellt avloppsvatten.

Läs mer   Se webinarium

Nyckelprodukter

Food article image

Ladda ner vårt omfattande paket med expertartiklar och berättelser

Utforska hur Alfa Lavals banbrytande teknologier driver högre effektivitet, minskar resursanvändningen och frigör den fulla potentialen hos underutnyttjade biprodukter för att hjälpa till att skapa ett mer hållbart globalt livsmedelssystem.

Upptäck inspirerande exempel och värdefulla insikter om framtiden för livsmedelsproduktion i denna folder, som täcker allt från växtbaserade proteiner till odlat kött.

Få tillgång till materialet