Bränsleceller

Omvandlingen av världens energisystem kommer att innehålla många olika lösningar. Redan idag vet vi att bränsleceller kommer att utgöra en viktig del i vår omställning till ren energi. I takt med att vår globala energiförbrukning fortsätter att öka kommer vi att behöva mer – och kraftfullare – bränslecellsteknik. Under de kommande åren räknar vi med att bränsleceller kommer att användas för allt från distribuerad kraft till kraftgenerering för den växande datacentersektorn.

Oavsett om det handlar om polymerelektrolytmembran (PEM), bränsleceller med fast oxid (SOFC) eller lösningar för sjöfartsindustrin kommer morgondagens bränslecellsteknologier att ställa höga prestandakrav på termisk överföringsteknik. Tack vare 90 års utveckling av möjligheterna med plattvärmeväxlare erbjuder Alfa Laval både kunnandet och lösningarna för att säkerställa kraftigt motstånd vid de höga temperaturer och termiska påfrestningar som finns i dessa utmanande tillämpningar.

Cleantech-Fuel-cells-intro-img-final.jpg

Alfa Laval Sustainable solutions Fuel cells chart

Redo för morgondagens bränslecellsutmaningar

Alfa Laval har ägnat decennier åt att utveckla högeffektiva och robusta plattvärmeväxlartekniker. Vi erbjuda unika teknologier perfekta för bränslecellsutveckling som använder vätgas, ammoniak, metanol eller andra energikällor. Det är allt ifrån vår teknologi för fusionssammanfogning som möjliggör pålitliga prestanda vid mycket höga temperaturer till gas-till-vätska-lösningar som kan hantera extremt ojämna flödeskrav.

Kontakta oss för att lära dig mer om de lösningar vi tillhandahåller redan idag för de bränslecellsutmaningar du kommer att stöta på imorgon. Det innefattar såväl vår ledande kompetens inom system med staplade bränsleceller som vår Alfa Laval AlfaNova-plattvärmeväxlare, byggd för att hantera material med hög temperaturbeständighet. Vi kan också berätta om en del av vårt pågående utvecklingsarbete, bland annat innovationer inom sammanfogning av värmeöverföringslösningar som kommer att erbjuda ett idealiskt alternativ för marina bränslecellstillämpningar.

Ett bränslecellssystem, byggt med Alfa Lavals plattvärmeväxlare är hållbart, säkert och kostnadseffektivt

När HEE Technologies GmbH, som är en tysk leverantör av förnybar energi, konstruerade bränslecellsystem för kombinerad värme och energi (CHP) var det ett lätt val att använda Alfa Lavals plattvärmeväxlare för kylning av staplade bränsleceller och avgasvärmeåtervinning. Systemet använder väte som energikälla, vilket gör det hållbart, säkert och kostnadseffektivt.

The HEE fuel cell system

Det här är nya AlfaNova GL50

Nya AlfaNova GL50 är den första Alfa Laval-värmeväxlaren som utvecklats för de krav som ställs med bränsleceller. GL50 är en asymmetrisk gas-till-vätska-plattvärmeväxlare tillverkad av 100 % rostfritt stål. Den är tillräckligt liten för att hålla i en hand, men klarar gasflöden på 250 kubikmeter per timme och inloppsgastemperaturer på upp till 750 °C med exceptionella prestanda.

fuelcell-vignette v2

Våra lösningar

Alfa Lavals lödda plattvärmeväxlare

Våra kopparlödda plattvärmeväxlare är en kompakt, effektiv och underhållsfri lösning för uppvärmning, kylning, förångning och kondensering i många tillämpningar. Varje enhet är utformad för driftoptimering och har en rad unika funktioner som säkerställer både överlägsen termisk prestanda och maximal tillförlitlighet.


Läs mer

Alfa Laval plattvärmeväxlare gas-till-vätska

Alfa Lavals gas-till-vätska-portfölj klarar mer än andra plattvärmeväxlare, allt från exceptionellt höga temperaturer till media med extremt asymmetriska flödeshastigheter. De är byggda med en revolutionerande ”dimple”-plattdesign som ger effektiv värmeåtervinning och mycket lågt tryckfall i gastillämpningar – allt på en betydligt mindre yta än tubteknologier.


Läs mer

Alfa Lavals fusionssammanfogade plattväxlare

Vår patenterade sammanfogningsteknik AlfaFusion skapar högeffektiva, kompakta värmeväxlare helt tillverkade av rostfritt stål. De är praktiskt taget underhållsfria och kan hantera extremt höga tryck och temperaturer. Därför utgör de en idealisk värmeöverföringslösning för utmanande tillämpningar, även de med temperaturer över 600 °C.


Läs mer


cleantech_symbol_RGB_png.png

Hållbart partnerskap

Kontakta oss för att få veta mer

Kontakta oss idag för mer information om våra hållbara lösningar

Ta kontakt

Dina uppgifter lagras och behandlas i enlighet med vår integritets- och dataskyddspolicy.