Produktion av fiskproteinhydrolysat

Hydrolysering av protein från fiskbiprodukter ger en rad högkvalitativa produkter från 100 % av råvaran samtidigt som det minskar anläggningens miljöpåverkan. Det höga marknadspriset på hydrolyserat protein gör hydrolys till ett mycket attraktivt alternativ till traditionell fiskmjölsproduktion. 

Två olika processer används för att hydrolysera fiskprotein: enzymatisk hydrolys och sur hydrolys (silage). Alfa Laval erbjuder kompletta processlösningar för båda. 

Fish processing on the assembly line
Several fish head backgrounds cut out

Förvandla lågvärdiga råvaror till högvärdiga fiskhydrolysat

Produktion av fiskhydrolysat med hjälp av sidoströmmar från fiskfiléverksamhet, såsom fiskhuvuden, skinn, ben och inälvor, producerar högvärdiga peptider och aminosyror. Processen frigör även fiskolja och andra värdefulla näringsämnen från råvaran. Hydrolysprocessen gör att proteinerna bryts ner till vattenlösliga proteinpeptider med högre näringsvärde och kvalitet jämfört med traditionella fiskmjölsproteiner. 

De resulterande proteinhydrolysaterna kan användas i sportnäring, kosmetika, funktionella livsmedel och djurfoderapplikationer. Produkterna omfattar kollagentillskott, raffinerade proteinpeptidisolat, buljonger, fisksåser och smakförstärkare för fiskfoder och djurfoder. 

Dessutom minskar hydrolysering av rester från bearbetning av fisk avfallet och utgör en hållbar lösning på den ständiga utmaning som avfallshantering utgör inom fiskindustrin. 

Kontakta oss för att diskutera dina möjligheter

Enzymatisk hydrolys

.
Fish hydrolysates processing flowchart

Bearbetning av fiskhydrolysat med hjälp av enzymer är den process som är att föredra när det gäller fiskproteinkoncentrat för biprodukter från fisk från fileteringsprocessen. Det används för att producera högkvalitativa kollagener och peptider, smakingredienser för buljong och fisksåser, och lockmedel för fiskfoder och husdjursfoder.  

Två stora fördelar med enzymatisk hydrolys framför sur hydrolys är den högre kvaliteten på den resulterande oljan och proteinet och möjligheten att finjustera smakerna och funktionaliteten hos den slutliga proteinprodukten genom att välja olika enzymer. Dessutom gör enzymatisk bearbetning det möjligt att separera benen från oljan och proteinet, vilket gör att producenterna kan ta fram kalciumprodukter som går att sälja separat och på så vis maximera det totala värdet. 

Alfa Laval erbjuder kompletta produktionslinjer för enzymatisk hydrolys, och våra applikationsexperter hjälper dig gärna genom hela processen med att designa och implementera en skräddarsydd lösning optimerad för dina specifika krav. 

Processbeskrivning 

  • I det första steget av processen mals råvaran för att förbättra enzymverkan. Enzymerna tillsätts till den hackade fisken och blandningen värms till den optimala temperaturen för det valda enzymet. Vid behov justeras pH-nivån för att optimera nedbrytningen. För maximal kontroll över nedbrytningsprocessen tillsätts enzymerna först när hydrolysatbehållaren är fylld. Det gör det enkelt att hålla reda på nedbrytningstiden och säkerställer att allt råmaterial bearbetas under samma tid. 
  • Blandningen tillåts reagera under en viss tid, vanligtvis 1–3 timmar, beroende på faktorer som råvara, enzym och de resultat som krävs. 
  • När väl den önskade graden av hydrolys har uppnåtts, inaktiveras enzymet genom uppvärmning. Det andra uppvärmningssteget optimerar också temperaturen för det efterföljande separeringssteget, vilket säkerställer maximalt oljeutbyte.  
  • I separeringssteget avlägsnas eventuella osmälta benpartiklar innan slurryn bearbetas i en separator eller dekanter, där oljan separeras från proteinet. Valet av separeringsutrustning beror på slammets koncentration. Separatorer används för slam med mindre än 5 % fasta ämnen och dekantrar används när koncentrationerna är högre.  Eftersom hydrolysprocessen omvandlar olösliga proteiner till lösliga proteiner, finns mer än 90 % av proteininnehållet i vattenfraktionen som lämnar separatorn eller dekantern. Denna fraktion kan vidarebearbetas i ett membransystem med hjälp av ultra- och nanofiltrering för att isolera specifika peptider. 
  • Slutligen går proteinlösningen genom ett förångningssystem och eventuellt en torkanläggning, beroende på vattenhaltskraven, för att framställa den slutliga produkten. 
.
Parameters for fish protein hydrolysates processing

Råmaterial 

  • Biprodukter från fileteringsprocessen 
  • Hela fiskar av mindre arter som inte är lämpliga för direkt konsumtion av människor 
.

Silagebearbetning (sur hydrolys) 

Silage processing flowchart

Produktion av fiskensilage från förluster i från vattenbruksbestånd, fiskavfall och biprodukter som huvuden, skinn och inälvor gör att anläggningar för bearbetning av fisk, fiskodlingar och fiskerier kan maximera råvaruanvändningen och följa de allt strängare reglerna för utsläpp av avfall. Fiskensilage är en utmärkt avfallshanteringslösning för mindre fisketrålare, fiskodlingar och anläggningar för bearbetning av fisk där det inte är möjligt att installera en linje för enzymatisk hydrolys. 

Fiskensilage framställs genom att råvaran blandas med en syra. Det går att göra detta på fiskodlingar, ombord på fiskefartyg eller vid anläggningar för filetering av fisk där volymerna av biprodukter är begränsade. Att förvandla biprodukterna till ensilage innebär att de kan samlas upp och lagras i upp till sex månader innan vidare bearbetning, vilket effektivt minskar säsongsvariationen i många verksamheter. Efter bearbetning av ensilaget kan proteinfraktionen användas i fiskfoder och djurfoder, som näringsbooster i biogasproduktion eller som organisk gödning.  

Alfa Laval har kompletta systemlösningar för bearbetning av fiskensilage och proteinextraktion från fisk. Vårt team av applikationsspecialister stödjer dig genom hela processen med att designa och implementera en skräddarsydd lösning optimerad för dina specifika krav. 

Råvaror 

  • Fiskavfall och biprodukter  
  • Döda fiskar i vattenbruksbestånd (för användning i gödningsmedels- eller biogasproduktion, inte som foder). 

Processbeskrivning 

  • I det första steget av processen mals råvaran och blandas med syra (vanligtvis myrsyra eller annan organisk syra) för att sänka pH-nivån till 3,5. Detta görs vanligtvis i små enheter med integrerade tank- och chopperpumpar. 
  • Fiskmaterialet har omvandlats till vätska efter några timmar, främst genom verkan från endogena enzymer i fisken. Den låga pH-nivån påskyndar nedbrytningen och bevarar ensilaget under lagring. Därefter kan blandningen lagras i flera månader innan den samlas upp och bearbetas centralt. 
  • När ensilaget tas emot på bearbetningsanläggningen siktas det för att avlägsna främmande ämnen som plast, flis och sten. 
  • Innan separeringssteget värms ensilaget upp för att bryta upp eventuella fettemulsioner och minska oljans viskositet. Detta optimerar förhållandena för separationen, vilket säkerställer maximalt oljeutbyte.  
  • I separeringssteget separeras oljan från proteinet i en separator eller dekanter. Koncentrationen av slurryn bestämmer valet av separeringsutrustning. Separatorer används för slam med mindre än 5 % suspenderade fasta ämnen, medan dekantrar används när koncentrationerna är högre. Hydrolysprocessen omvandlar olösliga proteiner till lösliga proteiner, vilket innebär att mer än 90 % av proteinet finns i vattenfraktionen som lämnar separatorn eller dekantern.  
  • I det sista steget koncentreras proteinlösningen i ett indunstningssystem eller torkas i ett torksystem. 
.

Råvara för biodiesel och HVO

De snabbt växande marknaderna för biodiesel och HVO har lett till en kraftig tillväxt av efterfrågan på oljor och fetter. Oljan som produceras vid ensilagebearbetning är olämplig för mänsklig konsumtion men är en attraktiv råvara för biodiesel och HVO produktion 

Förutom ensilagebehandlingslinjer erbjuder Alfa Laval kompletta förbehandlingssystem för råmaterial som tar bort fosfor, spårmetaller, klorider, polyeten och andra föroreningar. 

Kontakta våra experter för att lära dig hur du kan dra nytta av möjligheterna inom biobränslesektorn. 

Kontakta oss för att få veta mer

HVO fish processing
.
Medium Backdrive Blue CIP Right

Alfa Laval Foodec Oil Plus – sätter en ny standard för oljeutvinning 

Den nya Alfa Laval Foodec Oil Plus revolutionerar produktionen av fiskolja. Tack vare sin innovativa design utvinner Foodec Oil Plus mer olja än andra lösningar, vilket säkerställer maximalt utnyttjande av råvaran. 

  • Maximalt oljeutbyte tack vare en speciell ny dekanterdesign 
  • Mycket ren olja som kräver minimal ytterligare bearbetning 
  • Enkel drift och underhåll 
  • Låg total ägandekostnad och kort återbetalningstid – ofta mindre än 1 år 
  • Finns som plug-and-play-monteringsmodul 
  • Minimal förändring i din befintliga process, bara en ny komponent 

Läs mer om Foodec Oil Plus

.

Snabb och kvalificerad service

Med Alfa Laval som pålitlig servicepartner kan du känna dig trygg med snabb och kvalificerad hjälp när och var du än behöver det, även på avlägsna platser. Vårt globala nätverk med servicekontor ger professionell support under verksamhetens alla faser, inklusive felsökning, regelbundet underhåll, avancerade prestandagranskningar och förebyggande underhåll. 

När du använder vår fjärrsupport tillhandahåller vi omedelbar hjälp via digitala kanaler. Våra fälttekniker kan snabbt skickas till vilken plats eller hamn som helst över hela världen om du behöver support på plats. 

Vårt starka lokala nätverk gör att vi är en utmärkt leverantör av service och delar för företag som har global verksamhet, vilket främjar närmare samarbete och minskar det administrativa arbetet. Du kan lita på Alfa Laval för omfattande lösningar inom service och delar som garanterar oavbruten drift oavsett plats. 

Service man posing in front of separators smiling 640x360
.

Nyckelprodukter