Värmepumpar för bostäder

Alfa Laval har länge varit bra på att tillhandahålla avancerade, högeffektiva värmeväxlarlösningar som optimerar prestandan hos värmesystem för bostäder. I takt med att värmelandskapet förändras dramatiskt ersätter värmepumpar pannor. Detta ger ett ökat behov av optimerade växlare, som fungerar som effektiva förångare och kondensorer för reversibla värmepumpar.

Residential heat pumps hero

Varför du ska välja Alfa Laval för värmepumpslösningar för bostäder

 • Alfa Lavals lödda värmeväxlare erbjuder oöverträffad termisk effektivitet och mekanisk prestanda för att säkerställa optimal kondensering och avdunstning i alla applikationer.
 • Tack vare betydande investeringar i våra produktionsanläggningar har vi stärkt vår kapacitet att möta den ökande efterfrågan på luftkonditioneringslösningar, vilket säkerställer en sömlös leveranskedja och snabb leverans.
 • Våra proaktiva FoU-team hjälper er att ligga i framkant och erbjuder de senaste hållbara lösningarna för värmeöverföring för VVS-/fjärrvärmeindustrin.
 • Dra nytta av vår världsomspännande räckvidd, som förstärks av lokala servicecenter i hela världen, vilket garanterar effektiv service var du än är.
 • Alfa Laval står som ett framtidssäkert val. När du väljer oss investerar du i lösningar som utvecklas med branschens föränderliga landskap, vilket ger dig bestående värde.

Trender inom industrin

Värmepumpar, som alla menar är en viktig teknologi för att bli kvitt koldioxid vid värmeframställning, har fått ökat politiskt stöd i många länder de senaste åren. Enligt IEA har dessa pumpar potential att begränsa de globala CO2 utsläppen med häpnadsväckande 500 miljoner ton till 2030 – en mängd som motsvarar de årliga koldioxidutsläppen för hela europeisk fordonsflotta.

Trots att de för närvarande bara tillgodoser 10 % av den globala efterfrågan på byggnadsuppvärmning, gör värmepumpar betydande framsteg med en robust tvåsiffrig tillväxt, särskilt uttalad i Europa (IEA).

Inom området för samtida värme- och kylsystem är strävan efter maximal effektivitet fortfarande huvudmålet. När det gäller värmepumpar uppnås detta effektivt genom att noggrant styra temperaturskillnaden mellan förångare och kondensor. Följaktligen framstår optimering av värmeväxlare som är skräddarsydda för specifika systemkrav som en kritisk faktor.

Residential heat pumps energy efficient indoor

Skapa ett energieffektivt inomhusklimat

Värmepumpar är mycket effektiva, eldrivna system som främst används för att värma bostäder och generera tappvarmvatten. I sitt reversibla läge underlättar de även kylning.

Inom kylcykeln uppstår värme genom en kondensationsprocess och kanaliseras därefter till antingen luft eller vatten. Alfa Lavals lödda plattvärmeväxlare är mångsidiga komponenter med dubbla roller: de kan antingen agera vätskeförångare eller kondensorer men även fungera som förvärmare.

Alfa Lavals värmepumpslösningar för bostäder

Lödda plattvärmeväxlare

plate_heat_exchangers_brazed.jpg

 • Lättviktig kopparlödd konstruktion med ett litet fotavtryck
 • Större termisk effektivitet jämfört med shell-and-tubes
 • Flexibla alternativ för att passa en mängd tillämpningsområden med alla typer av media/vätskor
 • Idealisk för naturliga kylmedel med låg GWP
 • AlfaNovas fusionssammanfogade värmeväxlare i rostfritt stål är idealiska i situationer där ett av medierna är frätande.

Packningsförsedda plattvärmeväxlare

plate_heat_exchangers_GPHE.jpg

 • Flexibla lösningar som kan anpassas till arbetsuppgifterna för att säkerställa högsta termiska effektivitet
 • Kompakt design sparar utrymme och är lätt att serva och underhålla
 • Lösningar för att minska nedsmutsning, stress och korrosion för maximal drifttid

Tubvärmeväxlare

Shell-and-tube.jpg

 • För luft- och processkonditionering, med patenterat distributionssystem och dedikerad design för positiva respektive negativa temperaturer.
 • Täcker alla torrexpansionsuppgifter upp till 2000 kW
 • Flexibla lösningar som kan anpassas till arbetsuppgifterna för att säkerställa högsta termiska effektivitet

AlfaNova

plate_heat_exchangers_fusion-bonded.jpg

 • Unik design gör att AlfaNova tål extrema temperaturer och tryck med större utmattningsmotstånd
 • Den lämpar sig för uppdrag med mycket höga hygienkrav

Lär mer

Vill du minska din energiförbrukning och kostnader samtidigt som du förbättrar komfort och hållbarhet? Våra studier visar upp många applikationer där våra värmeväxlare har gjort skillnad. Lär dig mer om hur du kan nå dina energieffektivitetsmål och upptäck fördelarna med våra lösningar.

Explore-cases

Konsult? Systemintegratör?

Är du konsult? Se här! Med kompetens från årtionden av erfarenhet av värmeväxling erbjuder Alfa Laval kunniga resurser för dagens värme- och kylautmaningar. Hitta svar på komplexa frågor om allt från energieffektivitet till naturliga köldmedier, tillsammans med användbara verktyg som gör det enklare att hitta rätt teknik för din applikation.

heating cooling-hub-vignette-2021

AHRI-prestanda-certifierade värmeväxlare för säker termisk prestanda

Certifiering från Air-Conditioning, Heating and Refrigeration Institute (AHRI) är den enda globala tredjepartsverifieringen av termisk prestanda, vilket ger dig oberoende försäkran om att din plattvärmeväxlare kommer att fungera i enlighet med tillverkarens publicerade värden. Alfa Laval erbjuder AHRI-certifierade packningsförsedda plattvärmeväxlare, lödda plattvärmeväxlare och fusionssammanfogade plattvärmeväxlare.

HVAC-sustainable-city-AHRI

Smart val!

Sluta med den tidskrävande sökningen på webbplatser eller i kataloger! Nu kan du hitta rätt värmeväxlare för din specifika tillämpning snabbare än någonsin tidigare - med den nya Alfa Laval-produktguiden.

Alfa Laval Heating and Cooling Hub Quick selection

Energy Hunter – Hållbara lösningar genom att söka efter spillenergi

För att förbättra energieffektiviteten behöver vi alla söka efter och minska energislöseriet. Alfa Laval har tekniken, expertisen och servicen för att maximera din värmeöverföringseffektivitet. Använd vårt nya verktyg för att räkna ut hur mycket du kan spara redan idag.

energy hunter screen view

VVS/Fjärrvärme och hållbara städer

Genom att förbruka mer än två tredjedelar av världens energi spelar våra städer en avgörande roll för att tackla klimatkrisen. En betydande del av städernas energiförbrukning går till värme och kyla, vilket innebär att en förbättring av energieffektiviteten är av största vikt. Alfa Laval har nästan ett sekel av erfarenhet av överföring och återvinning av värme och siktar på att bli koldioxidneutral år 2030. Låt oss vara din partner i omvandlingen till en hållbar morgondag.

ALF0739 sustainable-cities hero 640x3.

Dina uppgifter lagras och behandlas i enlighet med vår integritets- och dataskyddspolicy.