Värmepumps- och luftkonditioneringslösningar

I en värmande värld är luftkonditionering avgörande för hem, företag, sjukhus, datacenter, laboratorier och andra kritiska anläggningar. Men det är ett dilemma: 2019 års kylning av utrymmen släppte ut 1 Gt CO2, vilket förbrukade 8,5 % av den globala elektriciteten. Alfa Lavals plattväxlarteknologi med låg GWP (Global Warming Potential) kylmedel erbjuder hållbar kyla för byggnader, vilket ökar kylaggregatets energieffektivitet.

Aircon-heat-pumps-hero

Varför du ska välja Alfa Laval för luftkonditioneringslösningar

 • Alfa Lavals värmeväxlare erbjuder oöverträffad termisk effektivitet och mekanisk prestanda för att säkerställa optimal kondensering och avdunstning.
 • Med nästan 100 års expertis levererar Alfa Lavals värmeväxlare effektiva värmepumpslösningar som backas upp av relevanta certifieringar.
 • Våra proaktiva FoU-team hjälper er att ligga i framkant och erbjuder de senaste hållbara lösningarna för värmeöverföring för VVS-/fjärrvärmeindustrin.
 • Vi har en global närvaro, med lokala servicecenter över hela världen, vilket säkerställer att du får effektiv service oavsett var du befinner dig.
 • Alfa Laval kan optimera den lödda värmeväxlaren för OEM-kunder enligt specifika applikationer och systemkrav.

Trender i branschen

Luftkonditionering enbart förbrukar svindlande 70 % av den högsta efterfrågan på el i bostäder under varma dagar i USA och Mellanöstern. Rapporten från FN:s miljöprogram (UNEP) och Internationella energiorganet (IEA) förutser en kraftig ökning av efterfrågan på kylning av inomhusutrymmen framöver.

I takt med att luftkonditioneringen blir allt viktigare globalt, förstärks de relaterade problemen – om de inte åtgärdas.
En enorm förändring pågår just nu på kylmarknaden. Driven av miljöhänsyn genomgår lagstiftningen en gradvis utfasning av traditionella köldmedier till förmån för nya alternativ med lägre global uppvärmningspotential (GWP).

Alfa Laval tar upp detta på två sätt. Förbättrade plattvärmeväxlare sparar årligen 860 GWh elenergi.
Dessutom är våra nya värmeväxlare anpassningsbara till ditt valda köldmedium och optimerade för naturliga lågdensitetstyper med låg GWP.

Simaka case story640x360
Enligt min uppfattning representerar F-gasförordningen den största förändringen i samband med köldmedieförbud under de senaste 30 åren. Hittills har det alltid funnits ett substitut på plats som uppfyllde alla relevanta säkerhetskriterier. Som kylentreprenör kan man idag dock inte undvika brandfarliga köldmedier som propan eller R1234ze. Du måste kunna hantera dem."

Karsten Uitz, VD på Simaka


Gå till historien

Att upprätthålla ett optimalt inomhusklimat

Inom kylaggregatet för luftkonditionering integrerar olika tillverkare Alfa Laval lödda plattväxlare som vätskeförångare och/eller kondensorer. För större strukturer införlivas fler värmeväxlare från Alfa Laval. Packningsförsedda plattvärmeväxlare, med minimal temperaturskillnad, tjänar mellanliggande roller i värme- och kylsystem. Takinstallerade luftvätskekylare eller kondensorer tar effektivt bort överskottsvärme.

Aircon heat pumps optimal indoor climate

Navigera på en föränderlig kylmedelsmarknad

En enorm förändring pågår just nu på kylmarknaden. Lagstiftningen driver av miljöhänsyn på en gradvis utfasning av traditionella köldmedier till förmån för nya alternativ med lägre global uppvärmningspotential (GWP). Se filmen och hämta dokumentet för grundläggande information om att välja och anpassa alternativa köldmedier för olika uppvärmnings- och kylapplikationer.


Ladda ned vitboken

Lödda plattvärmeväxlare

plate_heat_exchangers_brazed.jpg

 • Lättviktig kopparlödd konstruktion med ett litet fotavtryck
 • Större termisk effektivitet jämfört med shell-and-tubes
 • Flexibla alternativ för att passa en mängd tillämpningsområden med alla typer av media/vätskor
 • Idealisk för naturliga kylmedel med låg GWP

Packningsförsedda plattvärmeväxlare

plate_heat_exchangers_GPHE.jpg

 • Flexibla lösningar som kan anpassas till arbetsuppgifterna för att säkerställa högsta termiska effektivitet
 • Kompakt design sparar utrymme och är lätt att serva och underhålla
 • Lösningar för att minska nedsmutsning, stress och korrosion för maximal drifttid

Konsult? Systemintegratör?

Är du konsult? Se här! Med kompetens från årtionden av erfarenhet av värmeväxling erbjuder Alfa Laval kunniga resurser för dagens värme- och kylautmaningar. Hitta svar på komplexa frågor om allt från energieffektivitet till naturliga köldmedier, tillsammans med användbara verktyg som gör det enklare att hitta rätt teknik för din applikation.

heating cooling-hub-vignette-2021

AHRI-prestanda-certifierade värmeväxlare för säker termisk prestanda

Certifiering från Air-Conditioning, Heating and Refrigeration Institute (AHRI) är den enda globala tredjepartsverifieringen av termisk prestanda, vilket ger dig oberoende försäkran om att din plattvärmeväxlare kommer att fungera i enlighet med tillverkarens publicerade värden. Alfa Laval erbjuder AHRI-certifierade packningsförsedda plattvärmeväxlare, lödda plattvärmeväxlare och fusionssammanfogade plattvärmeväxlare.

HVAC-sustainable-city-AHRI

Smart val!

Sluta med den tidskrävande sökningen på webbplatser eller i kataloger! Nu kan du hitta rätt värmeväxlare för din specifika tillämpning snabbare än någonsin tidigare - med den nya Alfa Laval-produktguiden.

Alfa Laval Heating and Cooling Hub Quick selection

Energy Hunter – Hållbara lösningar genom att söka efter spillenergi

För att förbättra energieffektiviteten behöver vi alla söka efter och minska energislöseriet. Alfa Laval har tekniken, expertisen och servicen för att maximera din värmeöverföringseffektivitet. Använd vårt nya verktyg för att räkna ut hur mycket du kan spara redan idag.

energy hunter screen view

VVS/Fjärrvärme och hållbara städer

Genom att förbruka mer än två tredjedelar av världens energi spelar våra städer en avgörande roll för att tackla klimatkrisen. En betydande del av städernas energiförbrukning går till värme och kyla, vilket innebär att en förbättring av energieffektiviteten är av största vikt. Alfa Laval har nästan ett sekel av erfarenhet av överföring och återvinning av värme och siktar på att bli koldioxidneutral år 2030. Låt oss vara din partner i omvandlingen till en hållbar morgondag.

ALF0739 sustainable-cities hero 640x3.

Dina uppgifter lagras och behandlas i enlighet med vår integritets- och dataskyddspolicy.