Här för ölets skull: Omvandla hållbart protein från bryggeriets förbrukade spannmål

Hållbara källor till högkvalitativt protein är avgörande för att möta den ständigt ökande globala efterfrågan på hälsosamma, prisvärda och näringsrika livsmedel. Alfa Lavals expertis inom protein gör det till en idealisk teknik- och lösningspartner inom detta område.

DATUM 2024-09-12
12 shutterstock 1433953580

Det här affärsområdet genomgår en rad stora och spännande framsteg. En av de senaste nykomlingarna på marknaden är ett amerikanskt företag som inte bara har utvecklat ett hållbart, växtbaserat protein, utan också använder en avfallsprodukt från bryggningsprocessen som råvara. 

EverGrain™ är ett helägt dotterbolag till den globala bryggerijätten Anheuser-Busch InBev. Företaget har utvecklat en banbrytande process för att utvinna proteinisolat av hög kvalitet från drav, en restprodukt från ölbryggningsprocessen.  

Den resulterande produkten – EverPro® – säljs sedan som en ingrediens till livsmedelsföretag för inkorporering i en mängd olika produkter, inklusive sportnäringsshakes och kaffedrycker. Dess höga näringsvärde, mjuka smak och marknadsledande löslighet i dryckesapplikationer gör den idealisk för att öka proteininnehållet i en rad konsumentproduktkategorier. 

"EverPro är ett näringsrikt växtbaserat protein, som är hållbart framställt av korn som odlas och tillverkas i USA", säger Greg Belt, VD för EverGrain. ”Proteinet är helt vattenlösligt och har en neutral smak, vilket gör det till en väldigt användbar ingrediens som lämpar sig för en rad olika produkter, bland annat drickfärdiga och blandningsklara drycker som proteinshakes och kaffedrycker samt smoothies och energibars”. 

Och med hållbarhet i kärnan i sin verksamhet, förvandlar EverGrain det som tidigare torkades och såldes som lågvärdigt djurfoder till en hållbar källa till högkvalitativt, mycket näringsrikt, växtbaserat protein. 

”Med hjälp av vår nya, banbrytande process får vi tillgång till kornets hela näringsinnehåll. På så sätt kan vi leverera inte bara ännu ett protein till marknaden, utan också ett bättre protein”, förklarar Steffen Muench, FoU-ansvarig på EverGrain. "Och vad mer är, genom upcycling kan vi göra allt detta med den mark vi redan har - inte en extra hektar behövs för att utnyttja alla näringsämnen som sparas i korn till bästa för människor och planet." 

MicrosoftTeams image (1)

Kommersiell produktion av EverPro startade i juni i år på EverGrains helt nya anläggning i St Louis, Missouri, efter år av forskning och utveckling med industri- och forskningsexperter. 

Separerings- och flödeshanteringsteknologin till systemet har levererats av Alfa Laval. I installationen ingår bland annat sex stora dekantrar, system för omvänd osmos, ventiler, pumpar och tankrengöringsutrustning. 

EverGrain arbetar kontinuerligt för att optimera sina processer och planerar att bygga en pilotanläggning för att försöka förbättra den totala avkastningen från produktionen och samtidigt minska sin vattenförbrukning.  

”På marknaden för proteinisolat är konkurrensen knivskarp och det är otroligt viktigt att hela tiden finjustera systemen. Alfa Laval är väl positionerade att förse EverGrain med den tekniska expertis som vi behöver framöver”, kommenterar David King, Food Separation Director för Alfa Laval i USA. 

"Vi har expertkunskaper inom separering, förångning och membran som går decennier tillbaka. Vi kan hjälpa dem att ta fram så sofistikerad teknologi som möjligt och samtidigt effektivisera sin affärsverksamhet. Vi kan även ge dem tillgång till vårt globala service- och kompetensnätverk. 

"Det här är bara början på deras resa. AB InBevs globala räckvidd innebär att EverGrain verkligen har kapaciteten att mata världen – att ta en oätlig restprodukt som tidigare torkats och sålts som djurfoder och förvandla den till kvalitetsprotein."  

Mer om omvandling av biprodukter från livsmedel

Uppmärksammade teknologier

Upcycling potential

Upcycling

Brewer’s spent grain (drav) utgör upp till 85 procent av restprodukterna från bryggningsprocessen. Enligt en beräkning framställs upp till 10 000 miljoner kilo drav som biprodukt från ölproduktionen i USA varje år. I princip är det bara sockret från spannmålet som används under bryggningsprocessen, medan resterande fibrer, proteiner och andra näringsämnen kan utvinnas och omvandlas till livsmedel. 

Om EverPro® 

EverPro är världens första omvandlade kornprotein som har lanserats på den kommersiella marknaden. Produkten har tagits fram av AB InBevs dotterbolag för hållbara ingredienser, EverGrain. Innehållet i EverPro har utvecklats med stor omsorg och har enligt vetenskapligt beprövade tester oslagbar löslighets- och viskositetsnivåer jämfört med vassle- eller ärtprotein. Dessutom erbjuder det minst lika goda egenskaper när det gäller absorptionsförmåga och smältbarhet. Gör den perfekt för sport- och näringsdrycker. EverPro tillverkas med en patenterad metod för att omvandla kornprotein från Brewer’s spent grain (BSG eller drav), ger mindre koldioxidutsläpp och betydligt lägre mark- och vattenanvändning. Det räknas därför som en av världens mest hållbara proteinkällor och är certifierat av Upcycled Food Association. EverPros allra första storskaliga anläggning driftsattes i år i St. Louis, Missouri, USA.