Att utvinna värde från restprodukter är kärnan i den cirkulära ekonomin.

Ett samarbete mellan det brittiska jordbruks- och livsmedelsteknikföretaget Elemental och Alfa Laval har lett till utvinning av ytterligare produkter med mervärde från djur som bearbetats av en köttproducent. Alfa Lavals separerings- och förångningssystem är centrala för banbrytande livsmedelsbearbetningsteknologi som återvinner värdefulla proteiner, fetter och mineraler från köttindustrins biprodukter. Detta gör att du slipper den tidigare väldigt kostsamma avfallsströmmen och stödjer i stället en inkomstgenererande cirkulär ekonomi för de inblandade företagen.

DATUM 2024-12-03
shutterstock 1969132621 adjusted horizon

Med hjälp av teknologi som patenterats av Elemental, kan köttproducenter återvinna upp till 20 procent mer protein och fett av mänsklig kvalitet från varje bearbetat djur samtidigt som de förvandlar oätligt avfall till ett hållbart gödningsmedel. Det ger ett ökat protein- och fettutbyte på 30-40 kg per djur, säger Dean Hislop, VD på Elemental.  

”Många slaktrester från köttproduktion kan återvinnas för mänsklig konsumtion, gödningsmedel och biobränsle. Förordningar hindrar oss däremot från att ta vara på alla biprodukter. Totalt gör vi det möjligt för köttproducenter att omvandla upp till 78 procent av de animaliska biprodukterna till förädlade produkter." 

Alfa Laval levererade ett proteinsystem bestående av en SANX-dekanter, tre AFPX-centrifuger, en AlfaVap-förångningssystem och en Astepo Grande bag-in-box fyllningsmaskin för installation i denna processlinje.  

Alfa Lavals Regional Sales Engineer Alan Farr tillbringade många månader av diskussioner med köttproducenten och Elemental innan ordern undertecknades. 

"De arbetade från början med en process designad av en tredje part, men de kände sig mycket bekvämare och mycket mer säkra på Alfa Lavals lösning", förklarar Alan. "De gillade vår utrustning bättre och de gillade det faktum att vi hade mycket mer erfarenhet av proteinindustrin." 

Processen bryter ner överblivna ben med hjälp av Elementals enzymnedbrytning och Alfa Lavals separeringsutrustning för att producera högkvalitativa proteiner och fetter av mänsklig kvalitet; och mineraler såsom benfosfat. Mineralerna bearbetas vidare av Elemental för att producera ett organo-mineraliskt gödselmedel som är säkert att använda på åkergrödor och gräsmarker som används för betesdjur. 

MicrosoftTeams image (3)

”Med vår teknik och Alfa Lavals utrustning kan en köttproducent ta en kostsam avfallsström, göra den avfallsfri och skapa hållbara värdefulla produkter av den”, säger Dean. "Vi kan återvinna biprodukter som traditionellt behandlas som avfall och uppgradera dem till livsmedelsingredienser och gödningsmedel. Det blir då en sluten, helt cirkulär process eftersom gödseln går tillbaka till gårdarna för att odla gräset för att föda upp boskapen. Vår process har godkänts av brittiska tillsynsmyndigheter och är ett säkert sätt att återvinna köttbearbetningsbiprodukter tillbaka till marken i form av gödningsmedel." 

Införandet av den nya processen och produkterna har krävt en del hårt arbete för alla parter. ”I allmänhet uppskattar köttproducenter vad vår teknologi kan göra för deras verksamhet genom att minska avfallet och koldioxidavtrycket och samtidigt förbättra produkternas hållbarhet. I sin tur älskar deras kunder det faktum att produkterna är spårbara och har noll avfallspåverkan, vilket förbättrar deras rykte. Men att få in en ny produkt på marknaden är alltid en utmaning och kräver en förändring av den fortsatta försörjningskedjan, vilket inte är en lätt uppgift ibland, säger Dean. 

Den sista aspekten skapade ett behov av en hel del ytterligare data och information som underbygger den förbättrade totala ägandekostnaden. 

”Med tanke på att det tidigare kostade att avfallshantera benen, och att de nu i stället får ut värde från benen och säljer dem med finns det en mycket attraktiv affärsåterbetalning såväl som alla andra hållbara fördelar. Det är en vinst på alla sätt”, avslutar Alan.  

Upcycling

Köttproducenten återvinner 20 % mer produkt som är lämplig för mänsklig konsumtion från varje djur, vilket uppgår till 30–40 kg per djur.  

Genom att göra det sänker köttproducenten sitt koldioxidavtryck med cirka 13 %. Detta bidrar till att minska de globala utsläppen från boskap, vilket uppgår till 7,1 gigaton koldioxidekvivalenter per år, vilket motsvarar 14,5 % av alla antropogena växthusgasutsläpp. Nötkreatur står för 65 % av djursektorns utsläpp. 

Dessutom återvinner köttproducenten benfosfat, som innehåller fosfor, en nödvändig, och dyr, ingrediens i gödningsmedel. Detta används för att odla fler grödor och utfodra fler boskap. Fosfor är en ändlig resurs och kan endast utvinnas från ett begränsat antal gruvor runt om i världen – eller, ännu bättre, återvinnas från avfallsströmmar.  

Den globala köttkonsumtionen beräknas öka med 73 % innan 2050 

Uppmärksammade teknologier