Introducerar en ny värmebehandlingsteknologi för havredryck
När en producent av flytande livsmedel i norra Europa skulle ersätta en befintlig värmeväxlare som de använde för att värma upp havrebas frångick de den konventionella linjen genom att inte välja en tubvärmeväxlare. Istället valde man en HL8-WG från Alfa Lavals Hygienic-linje. Den nya utrustningen installerades och testningen påbörjades hösten 2019. Sedan dess har värmeväxlaren levererat en hel rad fördelar, inklusive minimerad nedsmutsning, längre rengöringsintervall, överlägsen rengöringsbarhet och enklare underhåll.
DATUM 2024-08-27Att välja en ny värmeväxlare
Företaget i fråga letade efter en ny typ av värmeväxlare för att ersätta den hygieniska plattvärmeväxlare som de använde för den inledande uppvärmningsfasen av sin havredrycksproduktion.
Deras främsta mål var att öka produktionskapaciteten, som begränsades av att den gamla värmeväxlaren behövde rengöras ofta på grund av beläggningar.
Ett alternativ hade varit att byta till en shell & tube-lösning, men de resonerade att det skulle innebära längre värmebehandlingstider, och det fanns en risk att det kunde påverka slutproduktens smak och konsistens.
Efter att ha granskat alternativen valde de HL8-WG från Alfa Laval – en hygienisk WideGap plattvärmeväxlare som är mer kompakt än en shell & tube och som ger snabb uppvärmning till rätt temperatur.
Ny design. Nya möjligheter.
Alfa Lavals Hygienic-linje av packningsförsedda plattvärmeväxlare är designad specifikt för produkter med de högsta hygienkraven. Fram till nyligen var shell & tube teknologin dock fortfarande den föredragna lösningen för produkter med fler och större partiklar och högre viskositet.
”HL8-WG representerar ett nytt steg i utvecklingen då den möjliggör användning av packningsförsedda plattvärmeväxlare i hygieniska tillämpningar med partiklar och långa fibrer”, säger Alfa Laval Industrialization project manager, Clemens Wictor. ”Tack vare justeringar i designen kan våra hygieniska WideGap-värmeväxlare nu användas i till exempel växtbaserade drycker, juicer med fruktkött och fibrer samt fruktpuréer.”
Viktiga designjusteringar inkluderar det nya OpenChannel™-plattmönstret, som säkerställer lång drifttid med partiklar och fibrer utan att täppas igen, och en funktion som kallas SmoothPort™, som förhindrar uppbyggnad och maximerar både rengöringsförmåga och dränerbarhet.
Som ett resultat av denna utveckling kräver HL8-WG mindre frekvent rengöring och är lättare att rengöra, vilket minskar vattenförbrukningen. Nedsmutsningen minimeras, vilket leder till mindre tryckfall och därmed lägre energiförbrukning.
Mer flexibilitet för livsmedelsproducenter
Innan den nya HL8-WG implementerades i kundens fabrik genomförde Alfa Lavals testingenjörer jämförande tester på en rad livsmedelstillämpningar där kvalitet och hygien är av största vikt. Dessa inkluderade apelsinjuicemassa, emulsionssåser med inlagda grönsaker och chunky tomatsalsa. "Den nya värmeväxlaren överträffade skal- och shell & tube-teknologin på alla nyckelparametrar, inklusive energieffektivitet, materialbesparingar och processkontroll", säger Clemens, "I alla dessa tester kunde vi se att HL8-WG gav bättre resultat. I själva verket har vi ännu inte hittat en utmaning som vi inte kan lösa med vår nya hygieniska WideGap värmeväxlarteknologi. Det ger livsmedelsproducenter en helt ny nivå av flexibilitet."
Längre produktionsserier är nu möjliga
Vår kund använder nu HL8-WG för det första produktionssteget där havreblandningen fortfarande är mycket fibrös. Det möjliggör längre produktionskörningar (18 till 20 timmar), som var och en följs av en rengöringscykel, och inga justeringar krävs under produktionen eftersom processen förblir stabil med avseende på t.ex. flöde och temperatur. Efter att ha testat flera olika rengöringsprotokoll, observerade operatörerna att inga produktrester fanns kvar mellan packningen och porten. Tidigare behövde värmeväxlaren öppnas för mekanisk rengöring minst en gång i månaden; nu kan den köras i två månader eller längre utan att behöva mekanisk rengöring.
Jakten på effektivitet
HL8-WG pekar på en framtid där vi kan hjälpa livsmedelsproducenter att möta allt tuffare effektivitetskrav, särskilt energi- och vattenanvändning. Jämfört med traditionella plattvärmeväxlare kräver HL8-WG mindre frekvent rengöring, vilket sparar CIP-vatten och ökar produktiviteten. Eftersom de nya värmeväxlarna inte behöver öppnas lika ofta är slitaget på plattor och packningar lägre och drifttiden högre. Jämfört med traditionella shell & tube-värmeväxlare är HL8-WG kapabel till en helt ny nivå av värmeåtervinning – upp till 45 % ökning av värmeåtervinningen i vissa fall.
Uppmärksammade teknologier
Vattenbesparingar
Minskad förbrukning av rengöringskemikalier
Vattenbesparingar genom förlängda rengöringsintervaller
Drifttid
Ökad drifttid på grund av längre produktionsserier
Hållbar mat
Som en tumregel är koldioxidavtrycket för växtbaserade livsmedel bara hälften av det för djurbaserade ekvivalenter
Varför Alfa Laval HL8-WG?
- WideGap-värmeväxlare behöver ofta bara 15 % av den golvyta som behövs för tubvärmeväxlare (2 m2 jämfört med 13,5 m2). Detta innebär också lägre transport- och installationskostnader.
- Deras mångsidiga design gör att kapaciteten kan justeras helt enkelt genom att lägga till eller ta bort plattor, allt inom den befintliga ramen.
- Underhållet är enklare eftersom värmeöverföringsytorna är lättillgängliga för inspektion eller mekanisk rengöring.
- Ett specialdesignat plattmönster säkerställer en hög grad av turbulens över hela plattan, vilket inte bara minskar nedsmutsning utan också gör rengöringen mycket effektiv.
Bearbetning av växtbaserade drycker
Oavsett om du precis har börjat med växtbaserad dryckestillverkning, vill utöka din tillverkningskapacitet eller diversifiera din produktportfölj.