Minska fetthalten i kött

Genom att lägga till ett köttavfettningssystem till din produktionsprocess kan du bearbeta alla typer av kött med för hög fetthalt till livsmedelsprodukter istället för att behandla det som en biprodukt.  

Mekaniskt urbenat kött (MDM), mekaniskt separerat fjäderfä (MSP) och röda feta köttbitar kan omvandlas till fettreducerade produkter som magert finstrukturerat nötkött (LFTB), som kan användas i produktionen av en mängd olika livsmedelsprodukter. Det extraherade fettet är en värdefull produkt som kan säljas som ätlig fettingrediens.  

minced meat protein
fat reduction grow

Maximera råvaruanvändningen 

Fetthalten i vissa köttprodukter är ofta för hög för att de ska kunna användas i livsmedelsprodukter. Därför skickas fettet vidare till kanaler för animaliska biprodukter. Genom att minska fetthalten i köttet kan emellertid en större del av råvaran användas till livsmedelsproduktion, vilket ökar det totala värdet som kan fås ut av råvaran. 

Det finns också möjlighet att minska fetthalten i kött genom att införa ett fettavskiljningssteg längre fram i slaktprocessen. Det kan snabba på styckningsarbetet, eftersom allt kött som råkar skäras bort tillsammans med fettet ändå kan återvinnas i det efterföljande fettavskiljningssteget. 

Avfettningssystem

.
AL Process & Flowchart meat & pouletry Fat reduced meat 241031

Alfa Lavals Contherm-skrapvärmeväxlare och Foodec-dekanter utgör navet i Alfa Lavals fettavskiljningssystem för kött. 

Fet malet kött från fågel, nötkött eller fläsk värms försiktigt upp med Contherm värmeväxlare med skrapade ytor till under 40°C. Fettet smälter snabbt samtidigt som köttet inte ändrar egenskaper på grund av den låga temperaturen och den korta uppehållstiden.  

Blandningen av kött och flytande fett separeras sedan direkt i en dekanter, vilket ger en mager köttfraktion och en fet vätskefas. För att behålla köttkvaliteten och förhindra bakteriologisk kontaminering kyls köttet omedelbart. Detta kan göras med Alfa Laval Contherm SSHE-kylare eller med CO2 insprutningssystem. 

Det resulterar i en mager köttprodukt som uppfyller moderna konsumenters förväntningar, med råvarornas smak och funktion bevarade. Det är väldigt eftertraktade egenskaper till köttprodukter som hamburgare och kycklingnuggets. 

Fettfraktionen kan värmebehandlas igen och sedan renas i en separator innan den torkas i en Alfa Laval fetttork för att framställa animaliskt fett av hög kvalitet färdigt för konsumtion. 

Kontakta oss för att veta mer om möjligheterna

.

Kompletta servicelösningar för kontinuerlig drift 

Med Alfa Laval som din servicepartner har du direkt tillgång till kvalificerad assistans och äkta reservdelar närhelst det behövs. Vårt globala nätverk av servicekontor erbjuder professionell support, allt från felsökning och rutinunderhåll till avancerade performance audits och förbyggande underhåll. 
 
Genom vår remote service ger vi omedelbar hjälp via digitala kanaler. Om du behöver service på plats skickar vi snabbt ut fälttekniker till din anläggning. 
 
Alfa Laval erbjuder fullt stöd för både enskilda komponenter och hela processlinjer. Att kombinera våra pålitliga produkter och system med Alfa Lavals servicer är det bästa sättet att säkerställa prestanda och drifttid. 
 
För maximal avkastning på din investering rekommenderar vi att du ingår ett serviceavtal med Alfa Laval. Denna helt anpassade servicelösning förenklar budgetering och maximerar prestanda och drifttid. Medan du koncentrerar dig på din dagliga verksamhet sköter vi planering, upphandling och genomförande av de serviceåtgärder som krävs. 

Upptäck hur vi kan supportera dig

Service man posing in front of separators smiling 640x360
.

Produkter