2015-06-04 Finansiella nyheter

Alfa Laval tar olja- och gasorder, värd 85 miljoner kronor, på ny banbrytande teknik

Alfa Laval – världsledande inom värmeöverföring, separering och flödeshantering – har tagit en order på nya och innovativa separationsmoduler. Ordern, bokad inom segmentet Energy & Process, har ett värde på cirka 85 miljoner kronor och leverans beräknas ske i år.

Alfa Lavals separationsmoduler kommer att installeras ombord på ett FPSO (flytande produktions-, lagrings- och lossnings-) fartyg som, då det är färdigbyggt, kommer att förankras utanför Brasiliens kust. Modulerna kommer att avlägsna vatten och orenheter från tung råolja. Tack vare separationsmodulernas innovativa design blir det möjligt att reducera vatteninnehållet i oljan till cirka en procent efter separation jämfört med 10 till 20 procent med traditionella metoder – utan extra användning av värme och kemikalier.


”Detta är en ny och spännande offshoreinstallation för dessa unikt designade separationsmoduler för tung råolja. Ordern bekräftar vår ställning som pålitlig leverantör av innovativa produkter till olja- och gasindustrin”, säger Lars Renström, VD och koncernchef för Alfa Laval.


Visste du att… tung råolja har nästan samma densitet som vatten, vilket gör den mycket svårt att separera och rena?


Om Alfa Laval
Alfa Laval är en ledande, global leverantör av specialprodukter och processtekniska lösningar, baserade på nyckelteknologierna värmeöverföring, separering och flödeshantering.


Företagets utrustning, system och tjänster bidrar till att förbättra prestanda i kundernas processer. De används för att värma, kyla, separera och transportera produkter i industrier som framställer livsmedel och drycker, kemikalier, läkemedel, stärkelse, socker och etanol.


Alfa Lavals lösningar används också i kraftverk, ombord på fartyg, inom olja och gasutvinning, i verkstadssektorn, i gruvindustrin, för hantering av slam och avloppsvatten, för komfortklimat samt i kylsystem.


Alfa Lavals världsomspännande organisation arbetar nära kunderna i nästan 100 länder och hjälper dem att ligga i frontlinjen. Alfa Laval, som är noterat på Nasdaq OMX, hade 2014 en omsättning på cirka 35,1 miljarder kronor och har cirka 18 000 anställda.


www.alfalaval.comFör mer information kontakta:
Peter Torstensson
Informationsdirektör
Alfa Laval
Tel: +46 46 36 72 31
Mobil: +46 709 33 72 31


Gabriella Grotte
Ansvarig för Investor Relations
Alfa Laval
Tel: +46 46 36 74 82
Mobil: +46 709 78 74 82

Relaterat innehåll: