Rena fiberprodukter med skräddarsydda membransystem

Kostfiber är avgörande för god tarmhälsa, medan det i själva verket är suboptimalt i kosten för 90 % av människor som bor i Nordamerika. Meliora Bio, ett danskt företag med fokus på innovativa livsmedelsingredienser och andra generationens bioetanol, försöker förändra detta tillsammans med sin samarbetspartner COMET. COMET tillverkar löslig prebiotika av hög kvalitet med varumärket Arrabina. Den framställs av omvandlade grödor med hjälp av förnybar energi.

DATUM 2024-11-11
fibre sus

Arrabina kan användas i en mängd olika applikationer för livsmedel, mejeri och drycker, inklusive te, kaffe, kolsyrade drycker, proteinpulver, bakverk, snacks, choklad och konfektyr. 

”Genom att använda hållbara matkällor som halm, löv och skal, uppgraderar vår patenterade produktionsprocess rester från grödor och omvandlar dem till ingredienser av hög kvalitet,” förklarar en talesman för Meliora Bio. ”Vi säkerställer hög produktkvalitet genom att samarbeta med jordbrukare och livsmedelsföretag för att samla in ekologiska och GMO-fria rester.  Dessa samarbeten gynnar jordbrukare och livsmedelsföretag eftersom de kan dra nytta av hela skörden och minska avfallet.” 

På COMETs produktionsanläggning i Danmark spelar Alfa Lavals membranteknik en central roll i extraktionsprocessen, som använder ånga, vatten och tryck i en lösning med låg påverkan. Den utgår från hållbar tillverkning och tar vara på biomassa som utgörs av värme och kraft (CHP) för ånga, energi från vindkraft och med låg vattenanvändning. 

Anläggningen är den första av sitt slag. Den ligger i Kalundborg och uppgraderades först 2021. Alfa Laval implementerade det skräddarsydda och världsledande membranfiltreringssystemet vid anläggningen. Detta system utvecklades vid Alfa Laval's Membrane Filtration Knowledge Center i Nakskov och producerar renad fiber av så hög kvalitet att den kan användas i både fast och flytande form, vilket ger extra hållbarhetsfördelar eftersom den minskar mängden avfall under processen. 

”När resterna av grödorna kommer in i anläggningen extraheras och isoleras kostfibrerna i en vätska”, säger Jesper Engsig, Market Area Manager på Alfa Lavals Food & Water Division. ”Vätskan omvandlas sedan till ett helt lösligt pulver som lätt kan tillsättas i mat och dryck. 

"Men eftersom filtreringen håller så hög kvalitet har det visat sig att de flytande fibrerna faktiskt också kan användas och därmed kan all råvara utnyttjas så att inget går till spillo, vilket är mycket positivt!"  

Det är ytterligare en hållbarhetsfördel för anläggningen, som tillsammans med sin förnybara energikälla gör det möjligt att producera prebiotiska kostfiber med mycket låg CO2 förbrukning. Medan de fasta fibrerna tillsätts i livsmedel som frukostflingor, müslibars och bakverk, kan de flytande komplettera fiberinnehållet i produkter som juice och läsk.  

Alfa Laval har också levererat ett övervakningssystem till anläggningen för att säkerställa att filtreringsprocessen kontinuerligt övervakas och ses över. 

”Vi är mycket nöjda med att bygga den specialutvecklade produktionsanläggningen med utrustning från Alfa Laval”, säger talespersonen för Meliora Bio. ”Den nya utrustningen gör det möjligt för oss att möta våra kunders behov av prebiotiskt kostfiber, som är lösligt och lätt att tillsätta i energibars, bakverk, drycker och andra produkter som konsumenterna efterfrågar för att stödja en hälsosam och välfungerande tarmmikrobiom.” 

Runt 4 000 ton kostfiber kommer att produceras per år vid fabriken i Danmark och företaget ingår nu i Kalundborg Symbios, världens ledande industriella symbios, där 16 offentliga och privata företag ingår i ett samarbete som bygger på ett cirkulärt tillvägagångssätt för produktion.  

Markerade tekniker

Sustainable Food

Hållbar mat framställd av biprodukter bidrar till att producera mer mat för att möta behovet av upp till 70 procent mer mat till 2050 (FN, 2019) 

Upcycling

En tredjedel av all mat går till spillo i näringskedjan mellan gård och gaffel (FN, 2019). Genom att ta vara på biprodukter bidrar vi till att minska matsvinnet.