Producera alkoholfri öl med samma smak, kropp och arom som originalet

Asahi Breweries är ett av Japans ledande bryggeriföretag. Som ett led i deras Smart Drinking-initiativ bestämde de sig för att utveckla ett öl med låg eller ingen alkoholhalt. Med hjälp av Alfa Laval De-alc-modulen producerar Asahi nu alkoholfritt öl som behåller smaken, kroppen och aromen från originalet. De-alc tar effektivt bort alkoholhalten från basölet samtidigt som den bevarar dess särprägel, och tillgodoser förändrade konsumentpreferenser. På så sätt kan Asahi bredda sitt utbud och expandera till låghaltiga eller alkoholfria drycker utan att göra några stora kapitalinvesteringar.

DATUM 2025-04-02
ASD FOOD KV PORTRAIT RGB Ret smaller

Att hålla jämna steg med den snabbt växande marknaden för låg- till alkoholfri öl

Som en ledande global tillverkare av olika varumärken möter Asahi Group Holdings konsumenternas efterfrågan genom att skapa produkter som främjar smarta, ansvarsfulla dryckesvanor. När Asahi Breweries till en början började utveckla låg- till alkoholfri öl, tillverkades de flesta sådana öl i Japan med hjälp av blandningstekniker av icke-jästa drycker.

Jun Kubota är Global Chief Brewer på Asahi Group Holdings och den projektledare som ansvarar för företagets dealkoholiseringsarbete. Han förklarade hur de har undersökt innovativ teknik för att möta föränderliga konsumentpreferenser och samtidigt utveckla en alkoholfri dryck med smaken av vanligt öl.

Bryggerier i Japan har svarat på hälsomedvetna konsumenters efterfrågan på alkoholfria drycker.

Jun Kubota, Global Chief Brewer på Asahi Group Holdings

”I takt med att marknaden mognar vill Asahi kunna erbjuda kunderna en oslagbar produktportfölj med alkoholfria drycker”, förklarar Jun Kubota.

Trots den växande efterfrågan på låg- och alkoholfri öl i Japan, är det tillgängliga utbudet inte tillräckligt för att möta marknadens efterfrågan och kundernas förväntningar på smak, arom och munkänsla. Ölsorterna tillverkas av olika ingredienser men utan jäsning och kan därför inte få samma smakprofil som traditionellt bryggt öl.

”Asahi ville skapa ett öl med låg eller ingen alkoholhalt som speglade smakprofilen hos vårt vanliga öl”, berättar Jun. "Det var då vi stötte på Alfa Laval De-alc-modulen, en betydande avvikelse från våra tidigare försök att minska alkoholhalten i vårt öl."

Högkvalitativa, fullsmakande dealkoholiserade drycker

Avalkoholiseringsmodulen avlägsnar effektivt alkohol från öl vid låg temperatur och lågt tryck i en enda omgång genom en stripperkolonn. Med korta uppehållstider producerar denna process högkvalitativa, fullsmaksatta dealkoholiserade drycker.

Alfa Laval använde sin enorma expertis inom avskiljningsteknik för att tillverka öl av högsta kvalitet med mindre än 0,5 procent alkohol och alkoholfria drycker med 0,0 procent alkoholhalt. Stripperkolonnen innehåller inga rörliga delar, vilket ger väldigt låga drift- och underhållskostnader.

Alfa Laval De-alc-modulen har visat sig effektiv i Europa och andra länder över hela världen. Jun Kubota besökte Danmark i sällskap av representanter för Alfa Laval för att se avalkoholiseringsmodulen med egna ögon.

"Efter att ha smakat det alkoholfria ölet som producerats av De-alc, blev jag imponerad av dess höga kvalitet," anmärkte han. ”Provet hade exakt den autentiska smak av öl som vi ville ha”.

beer case story foss

Större global produktportfölj med låghaltiga och alkoholfria produkter

Att introducera ny teknik i befintliga processlinjer kan vara tidskrävande, med ledningsbeslut, investeringsöverväganden och integrationsutmaningar. Asahi kunde dock dra nytta av Alfa Lavals beprövade erfarenheter.

”Vi oroade oss för att skala upp till kommersiell produktion”, berättar Jun. "Men, baserat på vår långa relation, litade vi på att Alfa Laval skulle integrera De-alc-modulen sömlöst i våra processlinjer. Allt gick smidigt."

Genom att 2024 lägga till avalkoholiseringsmodulen i sina produktionslinjer kunde bryggeriet möta den växande efterfrågan på Asahi ZERO, företagets öl med 0,00 procent alkohol. De utökade produktionen och tog steget från en begränsad regional marknad till nationell distribution.

”Vi räknar med fortsatt tillväxt på marknaden för alkoholfri öl”, säger Jun Kubota. "Att diversifiera vårt produktutbud för att anpassa sig till förändrade konsumentpreferenser och dra nytta av tillväxtmöjligheter är avgörande för vår verksamhet, både nu och i framtiden."

Asahi är engagerad i pågående innovation och införlivar ny teknik i sina produktionslinjer som gynnar människor, planeten och produktiviteten.

”Genom att integrera avalkoholiseringsmodulen i våra produktionslinjer kan Asahi inte bara uppnå sina hållbarhetsmål, utan också förbättra vår konkurrensförmåga”, förklarar Jun.

Investera i marknaden för drycker med låg alkoholhalt

Alfa Lavals avalkoholiseringsmoduler är en avgörande komponent i Asahis produktionslinjer på brygganläggningarna Fukushima och Suita. År 2021 introducerade bryggaren Asahi BEERY som Japans första lågalkoholdryck, med en alkoholhalt på 0,5 %. BEERY fick beröm för sina enastående smaker, som levererar en autentisk ölsmak trots sin låga alkoholhalt.

Asahi Group har nu infört avalkoholiseringsmodulen även på sina europeiska produktionslinjer i Italien och Tjeckien och i Australien. På så sätt kan de både producera och distribuera öl med låg eller ingen alkoholhalt till en större marknad.

Markerade tekniker

Alfa Laval De-Alc är en innovativ kombination av Alfa Lavals teknologier som fungerar tillsammans som ett välintegrerat system.

Alfa Lavals helautomatiska plug-and-play-modul integreras sömlöst i befintliga produktionslinjer. Därmed kan bryggerier producera låghaltig och alkoholfri öl utan större kapitalinvesteringar.