Leda Sveriges omställning till hållbar mat genom uppskalning av odlad köttproduktion

Kan odlat kött bli en kommersiellt gångbar utmanare i kapplöpningen om att säkra framtiden för hållbart producerat kött? Svenska startupen Re:meat är fast övertygad om att svaret är "ja" och har samarbetat med Alfa Laval och andra företag i ansträngningarna att bygga ett industrikluster för att uppnå just detta.

DATUM 2024-08-01

Cultured_meat_2_smaller.jpg

Re:meat grundades 2022 och är Skandinaviens första odlade köttföretag och har ett uppdrag att i grunden omdefiniera hur kött hamnar på folks tallrikar. För det ändamålet skalar de upp och kommersialiserar en process för att odla hållbart kött som potentiellt kommer att använda 95 % mindre mark och 78 % mindre vatten och släppa ut 92 % färre växthusgaser än konventionellt producerat kött. 

Processen går ut på att ta cellprover från friska, frigående kor utan att skada dem. Dessa celler överförs sedan till bioreaktorer, i huvudsak tankar, där de vårdas i en miljö som liknar den i ett traditionellt bryggeri. Här får de näring från ett odlingsmedium och förökar sig innan de skördas som kött som till exempel kan bli hamburgare eller köttbullar.  

Det är också möjligt att producera fläsk och kyckling med samma metod, vilket gör att människor kan äta kött utan att något djur behöver avlivas och med betydligt mindre miljöpåverkan. 

Re:meat arbetar för närvarande i laboratorier, men ambitionen är att skala upp till kommersiell produktion under de kommande åren. Man planerar att öppna en produktionsanläggning 2027 i Skåne, som har ett innovationskluster inom livsmedels- och bioteknik. 

"För att uppnå klimatpotentialen måste odlat kött bli överkomligt för konsumenterna. Vår ambition är att nå en produktionskostnad på €1/kg. Det kan låta ambitiöst, men vi menar allvar med att försöka, säger Gittan Schiöld, CCO på Re:meat. 

För att förverkliga sin ambition att hjälpa till att rädda planeten genom att omdefiniera hur kött produceras, bygger teamet på Re:meat en gemenskap av industriintressenter med syftet att mobilisera, ansluta och samarbeta i alla led av värdekedjan för att attrahera rätt expertis och stöd till detta innovationscentrum. 

”Re:meat kallar detta för en acceleratorgemenskap. Där ingår köttproducenter, detaljhandel, specialister inom livsmedels- och biobearbetning, automation och till och med bönder”, säger Johan Agrell, Vice President Next-Generation Food på Alfa Laval, som är ett av partnerföretagen. "Det är en möjlighet till ömsesidigt lärande för alla inblandade och chansen att bygga starka kontakter och engagera sig på rätt sätt med andra som vill vara en del av framtiden för odlat kött." 

Re:meat är ett av cirka 150 startup-företag runt om i världen som bryter ny mark inom detta snabbt växande område för livsmedelsproduktion. Utmaningarna är många och regelverket är fortfarande inte på plats. För närvarande är det endast två företag som har fått godkännande att sälja sina produkter i USA. Godkännande har också getts ​​i Singapore och Israel, men livsmedelsbutiker får inte sälja laboratorieodlat kött någonstans i Europa, inklusive Sverige. Ingen har ännu startat produktion i kommersiell skala.   

"Det är en modig ny värld för alla som är involverade i att utveckla odlat kött, och när man tittar på uppskalning till kommersiell produktion måste man hitta rätt balans mellan funktionalitet på läkemedelsnivå och kostnadsnivåer för livsmedelsförädling", säger Johan. ”Det är där vi kommer in. Vi kan hjälpa dem att hitta rätt när specifika funktionskrav ska ställas mot kostnader eftersom vårt utrustningssortiment redan används inom livsmedel, läkemedel och bioteknik. Därför är vi en mycket bra partner för företag som odlar kött.” 

Framhävda teknologier

Fotavtryck

Footprint pos solid CMYK

95 % mindre mark

Vattenbesparingar

cleantech water savings

78 % mindre vatten

Lägre CO2-utsläpp

Icon Description automatically generated

92 % mindre växthusgasutsläpp