Lantmännen storsatsar för att lansera en ny spännande lösning för bearbetning av gula ärter
Lantmännen är ett kooperativ som ägs av svenska lantbrukare. Nu lägger de i en högre växel i arbetet med att utveckla innovativa lösningar för att möta den globala efterfrågan på livsmedelsprotein. I dagsläget råder obalans mellan tillgång och efterfrågan på livsmedel och problemet lär bli allt värre på grund av jordens växande befolkning, som förväntas öka till 9,8 miljarder år 2050 (FN, 2024).
DATUM 2025-04-02
Det ledande lantbrukskooperativet Lantmännen tar dock initiativet med en investering på cirka 105 miljoner euro i en banbrytande ny livsmedelsanläggning i Lidköping, Sverige, som kommer att drivas av Alfa Lavals teknologi.
Banbrytande eftersom det representerar en investeringsnivå av det här slaget som saknar motstycke i Sverige och även för att anläggningen främst kommer att förädla gula ärtor, vilket är ett relativt nytt fenomen runt om i världen.
Magnus Kagevik, vd och koncernchef för Lantmännen, säger: "Vi behöver producera mer mat för att försörja världens växande befolkning och det finns en global och långsiktigt ökande efterfrågan på växtbaserade proteiner som livsmedelsingrediens. Investeringen är en investering som ska stärka hela värdekedjan från jord till bord. Det innebär nya odlingsmöjligheter för lantbrukare och skapar förutsättningar för ökad svensk livsmedelsproduktion och export – vilket i sin tur är positivt för Sveriges livsmedelsförsörjning."
Ur ett hållbarhetsperspektiv är ärtor och åkerbönor klimatsmarta grödor och kräver relativt lite vatten och växtnäring samtidigt som de binder kväve i jorden. Det innebär att ökad användning av dessa produkter i växtbaserad produktion skapar miljövinster och när det gäller den svenska marknaden kommer det också att leda till minskat beroende av importerad soja och därmed kortare livsmedelstransporter.
Samtidigt växer efterfrågan på växtbaserat protein. Det används främst som ingrediens i vegetariska livsmedel och drycker, såsom vegetarisk färs, hamburgare, korv och paté, samt i sportdrycker, glutenfri pasta och bageriprodukter.
Den nya anläggningen kommer att cementera Lantmännens position som den ledande aktören på den nordeuropeiska marknaden för växtbaserade proteiner och komplettera deras befintliga utbud av hållbara spannmålsbaserade proteiner från vete och havre.
Lars-Gunnar Edh, Head of the Energy Division på Lantmännen, förklarar: ”Vi ser en ständigt ökad efterfrågan på växtbaserade proteiner och tillsammans med våra medlemmar, verksamma svenska lantbrukare, vill vi gå i täten för den här utvecklingen och produktionen. Det är en långsiktig satsning för svenskt lantbruk och svensk livsmedelsproduktion."
Sumit Pingle tillägger: "Det finns inte många av den här typen av projekt där ute, och de är betydelsefulla eftersom alla vet att de behövs, men investeringsbeslut kan ofta baseras på kortsiktiga faktorer. I det här fallet har Lantmännen vågat göra en betydande investering – och vi på Alfa Laval vill gärna dra vårt strå till stacken och bidra till att projektet lyckas”.
Alfa Laval tillhandahåller den "våta" bearbetningsdelen av verksamheten, där protein, stärkelse och fibrer kommer att extraheras mellan malning och torkning när anläggningen sätts igång, vilket är satt till första halvåret 2027.
Anläggningen ska producera cirka 7 000 ton proteinisolat per år genom bearbetning av 35 000 ton gula ärter och cirka 5 000 ton favabönor. Extraktionslinjen består av flera högteknologiska enheter, bland annat separatorer, dekanterare och förångare, och kommer att vara branschledande på det här viktiga området för livsmedelsförsörjning.
Sumit Pingle, Vice President Agro & Protein Systems på Alfa Laval, säger: "Bearbetningsanläggningar för utvinning av protein från gula ärter får ökad uppmärksamhet men bara ett fåtal anläggningar av denna storleksordning existerar eller håller på att byggas. Alfa Lavals omfattande utrustningsportfölj och processkunskap gjorde det möjligt för oss att genomföra rigorösa samarbetstestningar på vår anläggning i Danmark för att simulera hela processen. Produktion av växtbaserat protein är naturligtvis inget nytt, men investeringens storlek och det uttalade fokus på gula ärter som vi ser på marknaden just nu tar verkligen växtbaserade proteiner till en ny nivå”.

Jämfört med konventionellt nötkött, fläsk eller kyckling kräver växtbaserade proteinprodukter upp till 97 procent mindre mark och 30-50 procent mindre energi att producera. De släpper också ut mycket färre växthusgaser – upp till 90 procent mindre jämfört med konventionellt nötkött (UNEP, 2023).

Peas och åkerbönor är klimatsmarta grödor och kräver relativt lite vatten och växtnäring samtidigt som de binder kväve i jorden.