Komplett anläggning för Indiens största producent av icke-GMO sojaproteinisolat
Alfa Laval har designat, konstruerat, installerat och driftsatt en hel anläggning åt en stor livsmedelsproducent i Indien. Som långvarig kund till Alfa Laval har företaget köpt flera separatorer, värmeväxlare och flödeskomponenter för mejeriet samt oljor och fetter i sin verksamhet under många år. När det var dags för en strategisk etablering på marknaden för sojaproteinisolat föll sig därför valet av Alfa Laval som leverantör helt naturligt.
DATUM 2024-09-12”På den här anläggningen har vi ett stort antal av nästan alla våra vanligaste kärnprodukter, nämligen nio dekantrar, fyra separatorer, tre membransystem och en förångare, för att inte tala om flödeskomponenter som pumpar och ventiler och hygieniska rördelar från Alfa Laval”, berättar Pankaj Maheshwari, VP Alfa Laval Food Systems i Indien. "Det här är en komplett sojabearbetningsanläggning på en ny marknad och öppnar nya möjligheter i Indien och globalt. Vi samarbetade med vår kund och utvecklade det genom tester i vårt testcenter, och detta är en kunskap vi kommer att tillämpa i vårt arbete med andra kunder framöver med Alfa Lavals teknologi."
Sojaproteinisolat är en mycket raffinerad och renad form av icke-GMO sojaprotein. Det framställs av avfettade och orostade sojagryn, där merparten av icke-proteinkomponenter, fett och kolhydrater har avlägsnats. På grund av detta har den en mycket neutral smak och används främst för att öka proteinhalten, förbättra fukthållningen och förbättra konsistensen av kött, vegetariska och veganska produkter.
”Projektet är ett utmärkt exempel på vad vi kan åstadkomma genom öppen dialog och ett gott samarbete”, säger Sumit Pingle, Industry Manager for Protein på Alfa Laval. – Redan från början har det varit ett konstruktivt samarbete. Det har varit spännande att få vara med om något nytt och att det ska bli en sådan framgång – till ömsesidig nytta."
År 2022 beräknades den globala marknaden för sojaproteinisolat vara värd 2 987 miljoner US-dollar eller 2 724 miljoner euro. Sojaproteinisolat är en viktig tillsats för att öka proteininnehållet i växtbaserade livsmedel i en tid då allt fler konsumenter efterfrågar mer hållbara livsmedel.
Marknaden förväntas uppgå till ett värde av 4 152 miljoner US-dollar eller 3 787 miljoner euro år 2033, med en CAGR på tre procent under prognosperioden 2023 till 2033.
Sojaproteinisolat får allt större betydelse vid produktion av modersmjölksersättning och barnmat, färdigrätter och ätfärdiga livsmedel, hälsodrycker samt växtbaserade köttsubstitut. Dessutom ökar efterfrågan på organiskt sojaproteinisolat igen på grund av konsumenternas medvetenhet och preferenser för hållbara matalternativ.
På marknaderna i Asien-Stillahavsområdet drivs tillväxten framför allt av efterfrågan på så kallade rena livsmedel (clean labels) och i synnerhet intresset i mer välbeställda konsumentsegment. (Källa: Future Market Insight, 2023)
Viktiga processer
Utsläppsbesparingar
Alfa Lavals dekantersystem orsakar praktiskt taget inga koldioxidutsläpp, eftersom alla tillverkningsanläggningar för dekantrar från Alfa Laval drivs helt och hållet med förnybara energikällor
Växthusgasutsläppen från animaliska livsmedel är vanligtvis dubbelt så höga som från växtbaserade livsmedel (FAO, 2021).
Hållbar mat
Högre extraktionsutbyte
Genom att producera mer protein kan du bidra till att täcka upp det ökade behovet av livsmedel som förväntas växa med 70 procent till 2050.