Få ut mer av din anläggning för vegetabiliskt protein

Om du driver en vegetabilisk proteinanläggning eller planerar att bygga en ny kan du ha nytta av att återvinna värdefulla vegetabiliska proteiner från dina avfallsströmmar. Tidpunkten för att överväga dessa möjligheter kan vara helt rätt. Enligt branschprognoser kommer marknaden för växtbaserade proteiner att växa med cirka sex procent per år och därmed uppgå till 13,4 miljarder euro (16,3 miljarder US-dollar) år 2025.

DATUM 2024-09-12

beans_plant-based_protein_640x360.jpg

Traditionellt har soja varit en populär källa till livsmedelsprotein av hög kvalitet. Idag, när befolkningen stadigt växer och urbaniseringen intensifieras, har fokus flyttats från soja till andra växtbaserade potentiella källor till värdefullt protein.

För att vinna mark på den växande marknaden för växtbaserade proteiner kan du undersöka vilka processer du använder för befintliga och potentiella olje- och stärkelsebaserade grödor.  Det kan finnas ytterligare möjligheter att utvinna högvärdigt protein från nya råvaror eller avfallsströmmar som slutar som lågvärdiga biprodukter som mjöl för djurfoder.

En aktuell studie visar exempelvis att biprodukter som mjöl från beredning av solroskärnor innehöll upp till 32 procent protein. Det kan återanvändas i livsmedelsprodukter för konsumtion i stället för att användas till djurfoder med lågt värde. På andra sidan av spektrumet finns kommande stärkelseråvaror, såsom gul ärta med en proteinhalt på cirka 25 %. Ärtproteinet kan inte bara användas för att framställa protein i livsmedelsklass, utan också till stärkelse och fibrer i livsmedelsklass.

Vegetabiliska proteinproducenter kan också tycka att det är värt att undersöka nuvarande proteinbaserade sidoströmmar som vasslan. Denna vätskeström innehåller proteiner, sockerarter och fibrer som kan återvinnas och återanvändas. Vassle är till exempel en utmärkt källa till laktos, peptider och glukos.

 

Vegetable_milk_types_in_cups_640x360.jpg

Att förvandla oljeväxter, som sojabönor, raps- och solrosfrön, och stärkelsegrödor, inklusive ärter, kikärter, favabönor och mungbönor, till högkvalitativa proteiner för mat och foder kräver kunskap.

Dra nytta av energieffektiva helhetslösningar för processystem för växtbaserade proteiner från Alfa Laval. Vi erbjuder genomtänkta och hållbara lösningar för att tillgodose den ökande, globala efterfrågan på köttsubstitut. Det gäller allt från utvinning, avskiljning och rening av olje- och stärkelsebaserat protein till återvinning av processvatten och behandling av avfallsvatten.

Alfa Lavals processlinjer är designade med hygien i åtanke och inkluderar hygienutrustning och komponenter. Vårt sortiment med processlösningar rymmer pumpar, ventiler, rör och rördelar, men även dekantrar, separatorer och membranmoduler. Samtliga linjer kan dessutom kompletteras med ett skräddarsytt, helautomatiskt och högeffektivt Cleaning in Place-system (CIP). Enkelt uttryckt har Alfa Laval det mesta du behöver för att lyckas få ut det mesta av dina vegetabiliska proteinråvaror.

Läs mer om hur Alfa Laval kan hjälpa dig att få ut största möjliga värde från dina processer med vegetabiliska proteiner och samtidigt minska avfallet i här.

Edible oil_Soy beans_640x360.jpg

Bred portfölj för bearbetning av ätbara proteiner

Alfa Laval erbjuder en bred portfölj med processystem för beredning av växtbaserade proteiner, med fokus på våtfraktioneringsprocessen. Oavsett om du behöver pålitlig fristående utrustning för att integreras i dina befintliga linjer eller kompletta skräddarsydda produktionslinjer, levererar Alfa Laval utrustning och system för extraktion, isolering och koncentration av oljefrö och stärkelseprotein, inklusive:

  • Slamberedning
  • Proteinextraktion, separering och rening
  • Pasteuriseringssystem
  • Separering och rening av fibrer och stärkelse
  • Återvinning av biprodukter
  • Avloppsvattenrening och vattenåtervinning

Vill du veta mer?