Samverkande innovation minskar värmeväxlarens koldioxidavtryck med 60 procent för sjukhus i Helsingfors
När Dals samsjukhus i Helsingfors beslutade sig för att integrera kylsystemet i det nya sjukhusområdet var det avgörande att hitta en effektiv lösning för värmeöverföring för att säkra långsiktiga energibesparingar. Föga anade de att de skulle installera värmeväxlare med ett rekordlågt koldioxidavtryck för produkten.
DATUM 2025-05-01Det akuta behovet av att minska fossila koldioxidutsläpp är uppenbart för alla. Det handlar inte längre om ett mål utan det är en nödvändighet som kräver att företag investerar i och implementerar nya teknologier för att påskynda framstegen mot nettonollutsläpp. Det handlar om att omvandla nettonollåtaganden till omedelbara åtgärder.
En stor utmaning för företag idag är att minska klimatpåverkan inte bara i sin egen verksamhet utan även uppströms och nedströms i värdekedjorna. Även om individuella åtgärder för att minska utsläppen kan verka små, kan branschöverskridande samarbete och innovativa lösningar leda till betydande effekter. I Helsingfors i Finland kan vi hitta en sådan åtgärd. Tack vare samarbete över hela värdekedjan kommer värmeväxlare inte bara att leverera energieffektiv kylning för ett sjukhus utan även ha ett rekordlågt koldioxidavtryck från Alfa Lavals packningsförsedda plattvärmeväxlare, vilket minskar koldioxidutsläppen med upp till 60 procent* på de levererade enheterna. Denna framgångssaga visar hur gemensamma hållbarhetsambitioner från stålleverantörer till slutkunden kan minska koldioxidutsläppen avsevärt genom hela värdekedjan.
*) Baserat på globala genomsnittliga emissionsfaktorer för rostfritt stål och kolstål enligt Ecoinvent LCI-databas jämfört med de specifika påståendena på Outokumpu Circle Green® och SSAB Zero™. Enligt ISO 14067, med beaktande av hela livscykeln.
Effektiv kylning för Dals samsjukhus
Städer förbrukar mer än två tredjedelar av världens energi och spelar en avgörande roll för att tackla klimatkrisen. Värme och kyla är viktigt för alla, men är en av stadens största energikostnader. Den största delen av energin som används för uppvärmning och kylning produceras idag från fossila bränslen, så denna sektor kräver brådskande åtgärder. Genom att inte bara påverka själva uppvärmningen och kylningen, utan även uppströms i värdekedjan, kommer detta ha större effekt.
När Dals samsjukhus i Helsingfors satte upp kylsystemet på det nya sjukhusområdet behövde de hitta en effektiv värmeöverföringslösning för att spara energi på lång sikt. Under 2025 installerades värmeväxlare med rekordlågt koldioxidavtryck. Detta möjliggjordes tack vare samarbetet mellan nyckelaktörer i sjukhusets värdekedja, genom att använda stål med låga utsläpp från SSAB och Outokumpu i de packningsförsedda plattvärmeväxlarna från Alfa Laval.
Hållbarhet har spelat en viktig roll i projketet Dals samsjukhus med ambitiösa livscykelmål som har beaktats i varje fas av projektet. Att dela denna djupare förståelse med nyckelleverantörer och att kunna installera lösningar som inte bara ger effektiv kylning för sjukhuset, utan som också har ett lägre koldioxidavtryck är ett stort bidrag till vårt uppdrag.
Antti Hyökki, fastighetschef på fastighetsbolaget för Dals samsjukhus
En ambition om nollutsläpp, samarbete och handling: nyckelfaktorer bakom framgången
Inom initiativet Concept Zero™ på Alfa Laval omvandlar vi våra nettonollåtaganden till handlingar för att minska utsläppen från värmeväxlarens hela värdekedja. Utrustningen på Dals samsjukhus är den första i sitt slag och minskar utsläppen med upp till 60 procent på själva enheten jämfört med genomsnittliga materialalternativ på marknaden. Denna prestation möjliggjordes genom samarbete med likasinnade partners, SSAB och Outokumpu.
Alfa Laval, en världsledande tillverkare av värmeöverföringsteknologi, tillsammans med de världsledande ståltillverkarna SSAB och Outokumpu, har alla nollutsläppsmål enligt initiativet Science Based Target. Vi delar tankesättet att hållbarhet inte handlar om efterlevnad utan om att leda branschen mot en mer hållbar framtid. Tack vare gemensamma ambitioner och gränsöverskridande samarbete levererade vi dessa värmeväxlare, som är de första i sitt slag, till slutkunden i Finland för effektiv kylning av sjukhusområdet.
Från stål till energieffektiv värmeöverföring
Stålindustrin, både kolstål och rostfritt stål, står för cirka 10 procent av de globala växthusgasutsläppen (IEA 2023). Till 2050 måste utsläppen minska med 90 procent jämfört med 2022 års nivåer för att nå de globala hållbarhetsmålen (ResponsibleSteel 2024).
Med packningsförsedda plattvärmeväxlare som till stor del består av kolfiberstål och rostfritt stål är det avgörande att minska koldioxidavtrycket för dessa enheter. Kombinationen av SSAB:s SSAB Zero™-stål och Outokumpus Circle Green® rostfritt stål vid tillverkningen av Alfa Lavals packningsförsedda plattvärmeväxlare möjliggör avsevärt minskade utsläpp från huvudkomponenterna i enheterna. Genom att använda dessa lågemissionsmaterial minskar värmeväxlarenheternas koldioxidavtryck avsevärt – upp till 60 procent i de enheter som är speciellt utformade för sjukhuset i Helsingfors.
Efterfrågan på grönt stål förväntas öka kraftigt under de kommande åren. Lösningar med låga utsläpp, från förnybar energi, väte och hållbar urbanisering, är alla beroende av rostfritt stål. Dekarbonisering är inte bara ett mål längre – det är en nödvändighet som kräver att företag investerar och implementerar energieffektiva och lågutsläppsteknologier, såsom värmeväxlare, för att påskynda den gröna omställningen. Och där behöver vi nordiska likasinnade föregångare för att driva framsteg."
Rolf Schencking, chef för Business Line Advanced Materials på Outokumpu
Detta är ytterligare ett stort steg mot en mer hållbar framtid. Vi är stolta över att arbeta med företag som Alfa Laval och Outokumpu, eftersom vårt mål är att bygga en fossilfri värdekedja tillsammans med våra partners och kunder. SSAB Zero™ är tillverkad av återvunnet stål. Genom att använda fossilfri energi under produktionen blir de fossila kolutsläppen praktiskt taget noll.
Tony Harris, chef för SSAB Europe
Alfa Lavals packningsförsedda plattvärmeväxlare är designade och tillverkade för optimal prestanda och energieffektivitet. Med stöd från flera intressenter, inklusive Alfa Lavals affärspartner Gebwell, säkrades design, leverans och installation av fem Alfa Laval TL10 packningsförsedda plattvärmeväxlare för sjukhuset i Helsingfors. Optimalt utformade för den specifika processen kommer dessa enheter att leverera enastående kylprestanda. Med regelbundet underhåll kommer de att säkerställa energibesparingar under många år framöver. Dessutom har själva enheterna ett rekordlågt koldioxidavtryck.
Våra värmeväxlare hjälper redan till att minska våra kunders utsläpp under drift. Och nu, genom att använda stål med låga utsläpp, minskar vi även utsläppen i värdekedjan uppströms. Detta samarbete fungerar som en modell för hur lokala initiativ kan få en global inverkan, tänja på gränserna och skala upp användningen av lågemissionsmaterial.
Julien Gennetier, VD för Energy Division, Alfa Laval
Sätter ett nytt riktmärke för hållbara lösningar
En av de mest övertygande aspekterna av detta samarbete mellan Alfa Laval, Outokumpu, SSAB och Dals samsjukhus är dess demonstration av hur hållbara lösningar kan implementeras idag. Genom att kombinera åtaganden och innovationer kan företag avsevärt minska sin klimatpåverkan, både i sin verksamhet och genom hela värdekedjorna. Framgångarna i Helsingfors fungerar som en modell för hur lokala initiativ kan få en global inverkan och banar väg för en mer hållbar och energieffektiv framtid.
Outokumpu Circle Green® rostfritt stål
Outokumpu Circle Green® är världens första rostfria stål som siktar mot nollutsläpp. Vi har nått en minskning på upp till 93 % jämfört med branschgenomsnittet utan att kompromissa med de överlägsna produktegenskaperna i rostfritt stål. För att producera Circle Green och för att nå upp till 93 % lägre koldioxidavtryck använder vi: 100 % lågkoldioxidelektricitet, koldioxidsnåla råvaror, såsom återvunnet stål (även upp till 100 %), och optimerade produktionsprocesser. Circle Green var den första innovationen i sitt slag i global skala med ett så lågt koldioxidavtryck och med en produktspecifik fotavtrycksberäkning för varje leverans. Idag använder fler än 40 ledande företag från olika industrier i Europa och Asien denna lösning för att minska sitt koldioxidavtryck. Läs mer: www.outokumpu.com/en/products/circle-green
Om SSAB Zero™ stål
SSAB Zero™ tillverkas med återvunnet stål som råmaterial och med fossilfri el, biokol och biobränslen som energikällor. Resultatet är ett stål tillverkat med praktiskt taget inga fossila kolutsläpp i SSAB:s produktionsprocess. Faktum är att de fossila kolutsläppen i SSAB:s produktion av SSAB Zero™ är mindre än 0,05 kg koldioxidekvivalenter/kg stål i Scope 1 och 2 av GHG-protokollet. Detta gör det till det första kommersiellt tillgängliga stålet i sitt slag. Det lanserades i mars 2023 och SSAB Zero™ har samma höga kvalitet, egenskaper och prestanda i slutprodukten som traditionellt stål. Det har inga extra utsläpp, ingen massbalansering, ingen kompensation för koldioxidutsläpp och är dessutom tredjepartsverifierat. Läs mer: www.ssab.com/fossil-free-steel/ssab-zero
Dals samsjukhus
Dals samsjukhus är ett byggprojekt. Helsingfors stad och Helsingfors universitetssjukhus (HUS) bygger om Dals sjukhusområde mellan 2022 och 2030. Projektet genomförs av alliansen för Dals samsjukhus. Vi bygger fungerande anläggningar för behandling av psykiatriska och somatiska sjukdomar i Dals sjukhusområde i Helsingfors och Ohkola-området i Mäntsälä, Finland. Ambitiösa livscykelmål styr både planeringen och genomförandet av projektet. Såväl byggarbetet som de färdiga sjukhusbyggnaderna och deras underhåll ska vara energieffektiva, hållbara i sin livscykel, beakta naturvärden och använda resurser på ett klokt sätt. Läs mer: laaksonyhteissairaala.fi/sv
