Skala upp hantverksölproduktionen med kompromisslös kvalitet och hållbarhet

Dagens ölkonsumenter efterfrågar variation: fler varumärken, fler ölsorter och fler spännande smaker. För bryggerierna skapar det här möjligheter, eftersom nya produkter som lanseras ofta ligger i den högre prisklassen. Det medför också nya utmaningar för storskaliga bryggprocesser. Carlsberg är en av de ledande bryggerikoncernerna i världen, redo att möta dessa utmaningar. Med en flexibel, högpresterande separationsprocess kan företaget skala upp produktionen av hantverksöl – snabbt, enkelt och utan att kompromissa med kvalitet och smak.

DATUM 2025-04-02

Utmaningar att övervinna

Att brygga hantverksöl på en storskalig produktionsanläggning, som fabriken i Fredericia, kommer med en ny uppsättning utmaningar för produktionsprocessen, jämfört med den mer strömlinjeformade produktionen av äldre produkter som pilsner:

  • Processen och dess utrustning måste vara tillräckligt flexibel för att hantera olika recept och ingredienser utan kontaminering mellan produkter.
  • Syreintaget måste minimeras för att leva upp till högkvalitativa krav, vilket säkrar kvaliteten och smaken på de olika ölsorterna.
  • Separation före filtrering måste vara mycket effektiv för att förhindra att filter täpps till på grund av höga mängder humle och andra ingredienser. 

Anders Kokholm, bryggmästare på Carlsberg i Fredericia, kommenterar:
"Det är utmanande att hantera flera nya produkter i en anläggning som är gjord för storvolymproduktion av mestadels pilsner. Vi tillverkar nu ett antal hantverksöl i små partier och snabb omställning är nyckeln. Och naturligtvis kan vi inte tillåta ens en antydan av smak att gå över från en öl till en annan."

"För att anpassa vår produktionsprocess behövde vi leta efter en centrifuglösning som kunde hantera den tunga humlebelastningen från många hantverksöl – vilket säkerställer att nedströmsfiltrering görs effektivt, utan att överblivna ingredienser täpper till filtren."

Fokus på hållbarheten

En effektiv separationsprocess kan avsevärt påverka ölbryggningens hållbarhet. Centrifuger förbrukar ofta avsevärda mängder energi. Separeringen påverkar även filtreringsprocessen nedströms. Här används effektiv för-klaring för att undvika igensättning i filtren, något som kan stoppa produktionsprocessen. Låga underhållskrav och effektiv rengöring på plats bidrar också till att minska förbrukningen av material, vatten och kemikalier.

Vi såg snabbt betydande minskningar av vår strömförbrukning med de nya Alfa Laval-separatorerna. När separatorerna hade tagits i drift övervakade vi strömförbrukningen noga för att se till att de höll vad de lovade, med både Hermetic Design™ och eMotion. Jag är glad att kunna rapportera att siffrorna vi fick var korrekta. Sett till våra flödeshastigheter förbrukas numera ungefär hälften så mycket energi som förut vid separering”.

Många bryggerier förlitar sig på förbeläggningsfiltrering med kiselgur. Det ger visserligen vissa fördelar, men det har också sina nackdelar – särskilt när det gäller avfallshantering. Teamet vid Carlsbergs fabrik i Fredericia investerade i en mer hållbar membranfiltreringslösning, innehållande 160 filterpatroner.

En annan hållbarhetsfördel med en högeffektiv separator är dess effekt på filterledningarna. Mindre rent öl skulle leda till tätare rengöring och högre förbrukning av energi, vatten och kemikalier. Om vi lyckas förlänga livslängden för våra membranfilter med 25 procent och samtidigt minska underhållet kan vi uppnå betydande kostnadsbesparingar – och det innebär dessutom enorma förbättringar för miljön”, sammanfattar Anders Kokholm.
quote carlsber for website

Utvärdera marknadsledarna

Carlsberg ville uppgradera sin separeringsprocess för att kunna tillgodose de nya produktionskraven. Därför bjöd företaget in flera ledande leverantörer av separeringslösningar och gjorde en noggrann analys av deras erbjudanden. ”Vi pratade med både Alfa Laval och GEA, som hade levererat vår befintliga separeringslösning”, berättar Anders Kokholm.


”Vi kunde se att Alfa Laval, som erbjöd funktioner som UniDisc, noggrann sedimentskontroll och en cirkulationsslinga, skulle kunna tillhandahålla en lösning för att hantera stora humlevolymer med hög separeringsprestanda och minimala produktförluster”.

På Carlsberg har kvaliteten högsta prioritet. Alfa Lavals höghastighetscentrifuger är utrustade med en Hermetic Design™-funktion som säkerställer noll syreupptag för att bevara både smak och kvalitet hos även de mest krävande ölsorterna. När vi gjorde en sammanvägning av alla faktorer insåg vi att vi hade en vinnare”.

Ett starkt partnerskap

Alfa Laval och Carlsberg har haft ett nära samarbete i många år.

”Projektet med Alfa Laval gick bra redan från första dagen”, förklarar Anders Kokholm. "De var väldigt öppna för diskussion och ivriga att förstå de problem vi stod inför. Vi slutförde hela installationen på nio dagar, vilket för mig var väldigt, väldigt snabbt. Det handlade inte bara om att installera centrifugen – vi behövde också förbereda omgivningen och demontera tidigare installationer”.

"Alfa Laval har funnits där när vi behövt dem – till exempel för att sätta upp program för de olika recept som vi kör nu. Från och med att separatorn togs i drift hade vi också tillgång till service dygnet runt, vilket har fungerat jättebra. När vi behövde hjälp har de skickat ut personal till anläggningen – och dessutom snabbt”.

Anders Kokholm, Brew master at Carlsberg in Fredericia

Anders Kokholm, bryggmästare på Carlsberg i Fredericia, Danmark

Fler spännande möjligheter på gång

Några avslutande ord från Anders Kokholm:

”I dag fungerar de två installerade separatorerna bra och cykeltiden för våra membran har blivit längre. Vi ser vissa möjligheter i att koppla filtren till centrifugerna kontrollmässigt, vilket ger oss ännu högre flöde genom membranen. Det skulle öka vår produktionsvolym per timme, åtminstone av de vanliga pilsnerprodukter som fortfarande är vår huvudsakliga intäktskälla”.

"Utifrån detta tror jag att jag kan säga att vi fortfarande producerar förmodligen världens bästa öl här i Fredericia", avslutar Anders Kokholm.

Related Products

brew 750

Brew 750

  • Upp till 1 000 hl/h
  • Hermetic Design™ innebär praktiskt taget noll risk för syreupptagning
  • Låg energiförbrukning
  • Separator med komplett tillhörande system
  • Grumlighetsberoende tömning av fasta ämnen
  • Kapacitetsstyrning genom inloppsgrumlighet
  • Siemens eller Allen Bradley Automation

Lär dig mer om Brew 750

infographic brew
.

Hermetic Design™

Alfa Lavals Hermetic Design™ förbättrar produktkvaliteten genom att förhindra luft från att komma in i separatorn. Det förseglade kärlet med bottenmatning, ihålig spindel och tömningsutlopp ger mer skonsam produkthantering, ökad separeringsprestanda för vätskor med skjuvkänsliga partiklar, upp till 60 procent lägre driftkostnad och högre produktkvalitet jämfört med toppmatade separatorer.

Läs mer

eMotion™

Alfa Laval eMotion™ förbättrar hygienen, minskar motorbelastningen och sparar upp till 75 % i energi. Tekniken sänker lufttrycket mellan separatorkulan och stativet och minimerar därmed både friktion och värme, vilket resulterar i en svalare och mer effektiv process med mindre nedsmutsning, minskade påfrestningar på produkten och lägre bullernivå.

Läs mer

UniDisc™

Alfa Laval UniDisc™ är en banbrytande skivteknik som ökar separationskapaciteten med upp till 30 %. Dess lättstädade design och förbättrade hygien möjliggörs av små distanser pressade från skivmaterialet, vilket tillåter fler skivor i stapeln. Tack vare den utökade ytan och robusta skivstaplar optimeras även separeringsprestandan och flödeskapaciteten.

Läs mer

 

Carlsberg i Fredericia

Carlsbergs huvudsakliga produktionsanläggning i Danmark. Körs dygnet runt, vanligtvis med fyra anställda som övervakar
bryggprocessen. Årliga produktionsvolymer:
Öl: 3 000 000 hl
Cider: 3 000–4 000 hl
Läsk: 3 000 000 hl

Skapa ett hållbart separationssystem

Med framväxten av kiselgurfria processer i bryggeriindustrin ökar efterfrågan på effektiva separationssystem. Hör en expert från Alfa Laval förklara hur man kan effektivisera produktionen och samtidigt minska resursförbrukningen i bryggprocessen.

Läs hela artikeln

Skala upp produktionen av hantverksöl för att möta efterfrågan

Bryggeriindustrin går över mot premiumsegment. Precis som Carlsberg behöver andra bryggerier skala upp sin produktion, samtidigt som de bevarar kvaliteten och levererar rätt produkter till olika segment på marknaden. Lär dig hur centrifugering spelar en avgörande roll för att möta dessa nya marknadskrav.

Läs hela artikeln

AL Smart Separator 002

Utforska tekniken 

Upptäck hur Alfa Laval och Carlsberg Fredericia övervann viktiga bryggningsutmaningar för att producera ett bredare urval av varumärken och smaker i en anläggning som ursprungligen designades för traditionell pilsner. Lär dig mer om grundläggande teknik för bryggericentrifuger.

Läs mer