Skala upp hantverksölproduktionen med kompromisslös kvalitet och hållbarhet
Dagens ölkonsumenter efterfrågar variation: fler varumärken, fler ölsorter och fler spännande smaker. För bryggerierna skapar det här möjligheter, eftersom nya produkter som lanseras ofta ligger i den högre prisklassen. Det medför också nya utmaningar för storskaliga bryggprocesser. Carlsberg är en av de ledande bryggerikoncernerna i världen, redo att möta dessa utmaningar. Med en flexibel, högpresterande separationsprocess kan företaget skala upp produktionen av hantverksöl – snabbt, enkelt och utan att kompromissa med kvalitet och smak.
DATUM 2025-04-02Utmaningar att övervinna
Hantverksbryggning i en storskalig produktionsanläggning, som Fredericia-fabriken, medför en ny uppsättning utmaningar för produktionsprocessen jämfört med den mer strömlinjeformade produktionen av traditionella produkter som pilsner:
- Processen och dess utrustning måste vara tillräckligt flexibel för att hantera olika recept och ingredienser utan korskontaminering.
- Syretillförseln måste minimeras för att möta höga kvalitetskrav och säkerställa kvaliteten och smaken hos de olika ölsorterna.
- Separeringen före filtrering måste vara mycket effektiv för att förhindra att filtren täpps till på grund av höga halter av humle och andra ingredienser.
Anders Kokholm, Carlsbergs bryggmästare i Fredericia, kommenterar:
"Det är en utmaning att hantera flera nya produkter i en anläggning som är gjord för produktion av huvudsakligen stora volymer pilsner." Vi brygger nu flera hantverksöl i små satser, och nyckeln är att ställa om snabbt. Och naturligtvis kan vi inte låta en antydan till smak överföras från en öl till en annan."
"För att anpassa vår produktionsprocess behövde vi hitta en centrifugeringslösning som kunde hantera den höga humlebelastningen hos många hantverksöl, vilket säkerställde att den efterföljande filtreringen utfördes effektivt, utan att överblivna ingredienser täppte till filtren."
Fokus på hållbarheten
En effektiv separeringsprocess kan ha en betydande inverkan på bryggningens hållbarhet. Centrifuger tenderar att förbruka avsevärda mängder energi. Separationen påverkar även den efterföljande filtreringsprocessen. I det här fallet används effektiv förklarning för att undvika att filtren sätts igen, något som kan stoppa produktionsprocessen. Låga underhållskrav och effektiv rengöring på plats bidrar också till att minska förbrukningen av material, vatten och kemikalier.
Vi såg snabbt betydande minskningar av vår energiförbrukning med de nya Alfa Laval-separatorerna. När separatorerna hade tagits i drift övervakade vi energiförbrukningen noga för att se att de presterade som utlovat, med både Hermetic Design™ och eMotion. Jag kan med glädje rapportera att siffrorna de gav oss var korrekta. Sett till våra flödeshastigheter förbrukas numera ungefär hälften så mycket energi som förut vid separeringen.
Många bryggerier förlitar sig på förbeläggningsfiltrering med kiselgur. Även om detta erbjuder vissa fördelar, har det också sina nackdelar, särskilt när det gäller avfallshantering. Teamet vid Carlsberg-fabriken i Fredericia investerade i en mer hållbar membranfiltreringslösning, som innehåller 160 filterpatroner.
En annan hållbarhetsfördel med en högeffektiv separator är dess effekt på filtreringsledningarna. Mindre ren öl skulle leda till mer frekvent rengöring och högre förbrukning av energi, vatten och kemikalier. Om vi kan förlänga livslängden på våra membranfilter med 25 % och minska underhållet, kommer vi att uppnå betydande kostnadsbesparingar, samt en enorm förbättring av hållbarheten", sammanfattar Anders Kokholm.

Utvärdera marknadsledarna
Carlsberg ville uppgradera sin separeringsprocess för att kunna tillgodose de nya produktionskraven. Därför bjöd företaget in flera ledande leverantörer av separeringslösningar och gjorde en noggrann analys av deras erbjudanden. ”Vi pratade med både Alfa Laval och GEA, som hade levererat vår befintliga separeringslösning”, berättar Anders Kokholm.
”Vi kunde se att Alfa Laval, som erbjöd funktioner som UniDisc, noggrann sedimentskontroll och en cirkulationsslinga, skulle kunna tillhandahålla en lösning för att hantera stora humlevolymer med hög separeringsprestanda och minimala produktförluster”.
På Carlsberg har kvaliteten högsta prioritet. Alfa Lavals höghastighetscentrifuger är utrustade med en Hermetic Design™-funktion som säkerställer noll syreupptag för att bevara både smak och kvalitet hos även de mest krävande ölsorterna. När vi gjorde en sammanvägning av alla faktorer insåg vi att vi hade en vinnare”.
Ett starkt partnerskap
Alfa Laval och Carlsberg har haft ett nära samarbete i många år.
”Projektet med Alfa Laval gick bra redan från första dagen”, förklarar Anders Kokholm. "De var väldigt öppna för diskussion och ivriga att förstå de problem vi stod inför. Vi slutförde hela installationen på nio dagar, vilket för mig var väldigt, väldigt snabbt. Det handlade inte bara om att installera centrifugen – vi behövde också förbereda omgivningen och demontera tidigare installationer”.
"Alfa Laval har funnits där när vi behövt dem – till exempel för att sätta upp program för de olika recept som vi kör nu. Från och med att separatorn togs i drift hade vi också tillgång till service dygnet runt, vilket har fungerat jättebra. När vi behövde hjälp har de skickat ut personal till anläggningen – och dessutom snabbt”.

Anders Kokholm, bryggmästare på Carlsberg i Fredericia, Danmark
Fler spännande möjligheter på gång
Några avslutande ord från Anders Kokholm:
”I dag fungerar de två installerade separatorerna bra och cykeltiden för våra membran har blivit längre. Vi ser vissa möjligheter i att koppla filtren till centrifugerna kontrollmässigt, vilket ger oss ännu högre flöde genom membranen. Det skulle öka vår produktionsvolym per timme, åtminstone av de vanliga pilsnerprodukter som fortfarande är vår huvudsakliga intäktskälla”.
"Utifrån detta tror jag att jag kan säga att vi fortfarande producerar förmodligen världens bästa öl här i Fredericia", avslutar Anders Kokholm.
Relaterade produkter

Brew 750
- Upp till 1 000 hl/h
- Hermetic Design™ innebär praktiskt taget noll risk för syreupptagning
- Låg energiförbrukning
- Separator med komplett tillhörande system
- Grumlighetsberoende tömning av fasta ämnen
- Kapacitetsstyrning genom inloppsgrumlighet
- Siemens eller Allen Bradley Automation

Hermetic Design™
Alfa Lavals Hermetic Design™ förbättrar produktkvaliteten genom att förhindra luft från att komma in i separatorn. Det förseglade kärlet med bottenmatning, ihålig spindel och tömningsutlopp ger mer skonsam produkthantering, ökad separeringsprestanda för vätskor med skjuvkänsliga partiklar, upp till 60 procent lägre driftkostnad och högre produktkvalitet jämfört med toppmatade separatorer.
eMotion™
Alfa Laval eMotion™ förbättrar hygienen, minskar motorbelastningen och sparar upp till 75 % i energi. Tekniken sänker lufttrycket mellan separatorkulan och stativet och minimerar därmed både friktion och värme, vilket resulterar i en svalare och mer effektiv process med mindre nedsmutsning, minskade påfrestningar på produkten och lägre bullernivå.
Carlsberg i Fredericia
Carlsbergs huvudsakliga produktionsanläggning i Danmark. Körs dygnet runt, vanligtvis med fyra anställda som övervakar
bryggprocessen. Årliga produktionsvolymer:
• Öl: 3 000 000 hl
• Cider: 3 000–4 000 hl
• Läsk: 3 000 000 hl
Skapa ett hållbart separationssystem
Med framväxten av kiselgurfria processer i bryggeriindustrin ökar efterfrågan på effektiva separationssystem. Hör en expert från Alfa Laval förklara hur man kan effektivisera produktionen och samtidigt minska resursförbrukningen i bryggprocessen.
Skala upp produktionen av hantverksöl för att möta efterfrågan
Bryggeriindustrin går över mot premiumsegment. Precis som Carlsberg behöver andra bryggerier skala upp sin produktion, samtidigt som de bevarar kvaliteten och levererar rätt produkter till olika segment på marknaden. Lär dig hur centrifugering spelar en avgörande roll för att möta dessa nya marknadskrav.

Utforska tekniken
Upptäck hur Alfa Laval och Carlsberg Fredericia övervann viktiga bryggningsutmaningar för att producera ett bredare urval av varumärken och smaker i en anläggning som ursprungligen designades för traditionell pilsner. Lär dig mer om grundläggande teknik för bryggericentrifuger.