2022-05-10 Finansiella nyheter

Unik Alfa Laval-teknologi tar tillvara spillvärme för återanvändning inom Hamburgs fjärrvärmenätverk

Alfa Lavals specialdesignade värmeväxlare ska återvinna spillvärme från en svavelsyraanläggning för att återanvändas som fjärrvärme i Hamburg, Tyskland. Den första processen för spillvärmeåtervinning installerades 2018, och nu utökas projektet så att anläggningen kommer att värma ca 23 000 hushåll, kontor, hotell och ett universitet. Projektet är en del av ett tyskt regeringsinitiativ för att öka stadens gröna fotavtryck.

Aurubis är en ledande global leverantör av icke-järnhaltiga metaller och ett av världens största bolag inom kopparåtervinning. I den tillhörande svavelsyra­processen frigörs betydande mängder värme som tidigare kylts med vatten från floden Elbe, och därmed inte utnyttjats. För några år sedan kontaktade Aurubis Alfa Laval med en förfrågan om att få designat en värmeåtervinningsprocess baserad på skräddarsydda plattvärmeväxlare, anpassade för att klara de höga kraven för korrosion, högt tryck och extrema temperaturer. Samarbetet resulterade i en process baserad på Alfa Lavals unika plattvärmeväxlarteknologi utformad att uppfylla dessa krav.

 

Alfa Laval kommer nu att leverera värmeväxlare för nästa fas, med leverans planerad till 2023 och 2024. Den utökade processinstallationen kommer att möjliggöra årliga besparingar på 100 000 ton CO2-utsläpp

"Vår effektiva plattvärmeväxlarteknik sparar energi och minskar koldioxidutsläpp, vilket är till fördel för både våra kunder och samhället i stort. Idag är fyra av fem värmeväxlare som säljs inom Energidivisionen relaterade till energieffektivitet, energibesparingar och återanvändning, där de gör skillnad även på ett bredare plan,” säger Thomas Møller, chef för Energidivisionen.

 

 

Visste du att... Alfa Lavals plattvärmeväxlarteknik är 20-50 procent effektivare än tradtionell teknik som används av industrin.

 

Kort om Alfa Laval

Alfa Laval, världsledande inom värmeöverföring, separering och flödeshantering, är inriktat på områdena energi, marin, livsmedel och vatten. Bolagets världsledande expertis, produkter och service är viktiga framgångsfaktorer för ett brett spektrum av kunder i ett 100-tal länder. Genom att optimera deras processer, skapa ansvarsfull tillväxt och ligga i spetsen för teknikutvecklingen hjälper vi dem att uppnå såväl sina affärs- som hållbarhetsmål.

Alfa Lavals innovativa teknologier används för att rena, förädla och återanvända material och naturresurser. De bidrar till förbättrad energieffektivitet och värmeåtervinning, effektiviserad vattenrening samt minskade utsläpp. Vår ständiga drivkraft är att bidra till en positiv utveckling för våra kunder, likaväl som för oss människor och vår planet. Vi gör världen bättre, varje dag.

Alfa Laval har 17 900 anställda och hade 2021 en omsättning på 40,9 miljarder kronor. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm.

www.alfalaval.com

För mer information kontakta:
Johan Lundin
Ansvarig för Investerarrelationer
Alfa Laval
Tel: 046-36 65 10
Mobil: 0730 46 30 90

 

Eva Schiller
PR-ansvarig
Alfa Laval
Tel: 046-36 71 01
Mobil: 0709 38 71 01

Taggar

Alla

Relaterat innehåll: