2018-12-20 Finansiella nyheter

Alfa Laval blir partner i innovativt energilagringsbolag

Alfa Laval – världsledande inom värmeöverföring, separering och flödeshantering – aviserar idag att de har förvärvat en minoritetspost i det nyligen bildade teknologibolaget Malta Inc. Bolaget har utvecklat en innovativ lösning för lagring av energi som väsentligt underlättar implementeringen av förnybar energi, som utvecklades vid X, Alphabet’s Moonshot Factory (tidigare Google [x]). Övriga delägare är Breakthrough Energy Ventures and Concord New Energy Group.

Kostnaden för förnybar energi minskar snabbt och är i många fall redan lägre än för traditionell energi. Ett hinder för användande av förnybar energi är dess oregelbundenhet, vilket driver behovet av innovativ lagring av energi.

 

Maltas elektrotermiska system kan lagra energi från alla källor (dvs vind, sol eller fossila bränslen) var som helst, vilket innebär att befintliga investeringar i både fossila och förnybara energikällor blir mer produktiva, eftersom det har potential att dramatiskt förbättra kraftledningsnätets stabilitet och motståndskraft.

 

Värmeväxlare är en av de viktigaste och mest kritiska komponenterna i Maltas innovativa lösning för lagring av energi. Kärnan i teknologin kräver nya högeffektiva värmeväxlarkoncept, vilket representerar flera utmaningar som Alfa Laval är redo att kunna möta.

 

”Vi anser att Malta är ett mycket intressant initiativ, med stor potential”, säger Susanne Pahlén Åklundh, chef för Alfa Lavals Energidivision. ”Vi bidrar med vår unika expertis inom värmeöverföring, inklusive konstruktion och tillverkning av värmeväxlare, till det ovärderliga kunnande och de resurser som finns bland investerarna i Malta Inc. Vi är mycket förväntansfulla över att samarbeta med dem för få ut denna innovativa nya metod för energilagring till marknaden.”

 

”Våra investerare delar vår vision att skapa en skalbar lagringslösning som kommer att förenkla den fortsatta utbyggnaden av förnybar energi och samtidigt förbättra kraftledningsnätets stabilitet och motståndskraft över hel världen. Förutom kapitalinvesteringen har de ett bra samarbete med oss för att bygga en helt ny produkt i sitt slag. Vi uppskattar deras förtorende för vår strategi och vårt teams förmåga att verkställa den”, säger Ramya Swaminathan, Koncernchef för Malta Inc.

 

Visste du att… Maltas energilagringssystem, som lagrar energi i form av en termisk differential mellan varm och kall lagringsmedia, uppfanns av en nobelpristagare och utvecklades vid X, Alphabet’s Moonshot Factory (tidigare Google [x])?

 

Om Alfa Laval

 

Alfa Laval är en ledande, global leverantör av specialprodukter och processtekniska lösningar, baserade på nyckelteknologierna värmeöverföring, separering och flödeshantering. 

 

Företagets utrustning, system och tjänster bidrar till att förbättra prestanda i kundernas processer. De används för att värma, kyla, separera och transportera produkter i industrier som framställer livsmedel och drycker, kemikalier, läkemedel, stärkelse, socker och etanol.

 

Alfa Lavals lösningar används också i kraftverk, ombord på fartyg, inom olja och gasutvinning, i verkstadssektorn, i gruvindustrin, för hantering av slam och avloppsvatten, för komfortklimat samt i kylsystem.

 

Alfa Lavals världsomspännande organisation arbetar nära kunderna i nästan 100 länder och hjälper dem att ligga i frontlinjen. Alfa Laval, som är noterat på Nasdaq OMX, hade 2017 en omsättning på cirka 35,3 miljarder kronor och har cirka 16 400 anställda. 

 

www.alfalaval.com 

 

För mer information kontakta:
Peter Torstensson
Informationsdirektör
Alfa Laval
Tel: +46 46 36 72 31
Mobil: +46 709 33 72 31
 

Taggar

Alla

Relaterat innehåll: