2015-11-10 Finansiella nyheter

Tom Erixon ny VD och koncernchef för Alfa Laval

Alfa Lavals styrelse meddelar idag att Lars Renström avgår som VD och koncernchef för Alfa Laval koncernen.  Lars efterträds av Tom Erixon som idag är VD och koncernchef för OVAKO koncernen, en ledande tillverkare av komponentstål till kunder inom kullager-, transport- och tillverkningsindustrin.

”Det är med stor glädje jag välkomnar Tom till Alfa Laval. Han har en gedigen industriell bakgrund med en framgångsrik karriär och har den erfarenhet som krävs för att ta över efter Lars och fortsätta att utveckla Alfa Laval,” säger Anders Narvinger, Alfa Lavals styrelseordförande.


Anders Narvinger fortsätter: ”Jag vill också tacka Lars Renström för hans enastående insats under närmare 12 år som VD och koncernchef för Alfa Laval. Under hans ledarskap har bolaget haft en fantastisk tillväxt, samtidigt som företagets kärnvärden har bibehållits. Omsättningen har ungefär tredubblats och börsvärdet är cirka sex gånger så högt.”


Tom Erixon säger: ”Jag känner mig stolt och entusiastisk över att börja arbeta på Alfa Laval, som jag ser som en global industriell ledare med en stark företagskultur. Jag är imponerad över den tillväxt och framgång företaget visat under Lars Renströms ledning det senaste decenniet och min ambition är att fortsätta denna framgångsrika resa med lönsam tillväxt.”


Lars Renström kommenterar: ”Det har varit en ära och en förmån att få leda Alfa Laval. Det är ett naturligt steg att jag går i pension nästa år, då jag fyller 65, och styrelsens beslut att utse Tom – som jag känner från min tid på Seco Tools – gör det lättare för mig att träda tillbaka. Jag vill också ta tillfället i akt att tacka våra kunder, aktieägare, styrelsen, Alfa Lavals ledning och alla våra 18 000 fantastiska medarbetare för deras starka engagemang och tillit.”


Tom Erixon kommer att efterträda Lars Renström senast vid årsstämman i april 2016.Om Tom Erixon


Tom Erixon, 55, är svensk medborgare. Han är gift och har tre barn. Han bor med sin familj i Stockholm, men kommer att flytta till södra Sverige. Han har en juristexamen från Lunds Universitet och en MBA i företagsekonomi från IESE, Spanien.


Tom har varit VD och koncernchef för Ovako koncernen sedan 2011. Innan dess var han VD för Sandvik Coromant och har haft ett antal ledande befattningar inom Sandvik, där han började 2001. Under 1990-talet hade han en framgångsrik karriär hos Boston Consulting Group, där han blev Managing Partner och Practice Leader Industrial Goods.


Om Alfa Laval


Alfa Laval är en ledande, global leverantör av specialprodukter och processtekniska lösningar, baserade på nyckelteknologierna värmeöverföring, separering och flödeshantering.


Företagets utrustning, system och tjänster bidrar till att förbättra prestanda i kundernas processer. De används för att värma, kyla, separera och transportera produkter i industrier som framställer livsmedel och drycker, kemikalier, läkemedel, stärkelse, socker och etanol.


Alfa Lavals lösningar används också i kraftverk, ombord på fartyg, inom olja och gasutvinning, i verkstadssektorn, i gruvindustrin, för hantering av slam och avloppsvatten, för komfortklimat samt i kylsystem.


Alfa Lavals världsomspännande organisation arbetar nära kunderna i nästan 100 länder och hjälper dem att ligga i frontlinjen. Alfa Laval, som är noterat på Nasdaq OMX, hade 2014 en omsättning på cirka 35,1 miljarder kronor och har cirka 18 000 anställda.


www.alfalaval.com


Ett foto på Tom Erixon finns på alfalaval.com, under ”Media”, när man klickar på pressmeddelandet.


För mer information kontakta:
Peter Torstensson
Informationsdirektör
Alfa Laval
Tel: +46 46 36 72 31

Taggar

Alla

Relaterat innehåll: