2016-01-19 Produktnyheter

Låghastighetsventilation ger högeffektiv serverkylning

Låghastighetsventilation (LSV) – ett nytt effektivt kylkoncept för serverrum – är det senaste tillskottet till Alfa Lavals sortiment av kyllösningar för datacenter.

Miljoner servrar i datacenter över hela världen ger upphov till enorm värme medan de arbetar. Konventionell serverkylteknik medför höga lufthastigheter på 8-9 meter per sekund. Att förflytta luft i den hastigheten kräver mycket energi och kan leda till venturieffekten, som orsakar tryckskillnader och värmepunkter som kan göra att servrarna överhettas.

Alfa Laval har lanserat ett unikt och patenterat kylningskoncept, låghastighetsventilation, som behandlar luften i avsevärt lägre hastighet: 1,5 till 1,8 meter per sekund. Genom att sänka lufthastigheten och leverera ett optimalt luftflöde kan vi eliminera venturieffekten, minimera tryckskillnader i serverrummet och därmed förebygga värmepunkter och liknande problem. Eftersom låghastighetsventilation är en normal tryckteknik behöver operatörerna på datacentren bara kontrollera lufttillgången och inte lufttrycket. Det gör det mycket enklare att uppnå optimala förhållanden i serverrummet.

Eftersom det krävs stora luftvolymer för låghastighetsventilation är LSV-kylare större än konventionella kylare. Alfa Lavals LSV-luftkylare i Arctigo-sortimentet är speciellt utformade med ett stort tvärsnittsområde. Kylarna placeras utanför serverrummet och säkerställer att servrarna oavbrutet förses med tillräckliga mängder temperaturkontrollerad luft. Strömförbrukningen är mycket lägre jämfört med konventionell serverkylteknik.

"Låghastighetsventilation är en unik teknik som utmanar de befintliga lösningarna för att kyla serverhallar", säger Mats Carselid, Marketing Manager för datacenterkylning. "Vi lever i en tid då man är besatt av att allt ska gå så fort som möjligt, så därför kan det låta kontraproduktivt att man kan öka prestanda genom att sakta ned något. Men vårt nya koncept visar att om man minskar lufthastigheten kan man undvika problem som ofta inträffar vid konventionell serverkylning och samtidigt vinna många fördelar, som ökad energieffektivitet och sänkta energikostnader. Bara det faktum att låghastighetsventilation gör det möjligt att bedriva verksamheten med normalt lufttryck innebär en verklig innovation".

LSV-tekniken, som redan används med framgång i serverhallar i Nederländerna, har nu blivit tillgänglig även i de nordiska länderna.

LSV: viktiga fördelar
• Lägst energieffektivitet – en energieffektivitet på 1,07 jämfört med marknadens genomsnitt för globala datacenter på 1,5.
• Lägre energiförbrukning – mer "lean" kylning, eftersom EC-fläktar distribuerar luften till servrarna i låg hastighet.
• Enklare underhåll – LSV-kylare är placerade utanför serverrummet vilket underlättar service.
• Sänkta kostnader – sänker de kylrelaterade kostnaderna med upp till 30 % beroende på datacentrets storlek, typ och placering.

LSV-kylarna för serverhallar kompletterar Alfa Lavals befintliga sortimentet av packningsförsedda plattvärmeväxlare, kylmedelskylare och adiabatiska kylare. Produkterna kan kombineras i integrerade system för att tillgodose datacentrets övergripande kylbehov.

För mer information kontakta:

Göran Hammarson, Säljansvarig Datacenterkylning
Alfa Laval Nordic AB
08-530 656 23
goran.hammarson@alfalaval.com

Ulla Risberg, Communication Project Manager
Alfa Laval Nordic AB
08-530 656 00
ulla.risberg@alfalaval.com

Läs mer på: http://www.alfalaval.se/industries/hvac/kyla/kylning-i-datacenter

Taggar

Alla
Alfa Laval LSV 640x360

Kontakt

Göran Hammarson

EIE & EOE Key Account Sales

goran.hammarson@alfalaval.com

Relaterat innehåll: