Mat för framtiden: driva innovation för nästa matrevolution i Singapore

Det akuta behovet av att utveckla ett hållbart, motståndskraftigt och robust livsmedelssystem för framtiden är ett centralt fokus för den globala livsmedelsteknikbranschen. Detta är en högsta prioritet i Singapore, där faktorer som klimatförändringar och geopolitisk turbulens är ständigt närvarande hot mot ett land som importerar 90 procent av sitt nationella livsmedelsbehov.

DATUM 2025-08-11
man plating protien food

Den sammanhängande risken som det här beroendet av importerad mat genererar har satt fart på företag i Singapores snabbt växande alternativa livsmedelssektor. Det gemensamma målet är att omvandla landets jordbruks- och livsmedelsindustri i linje med regeringens 30 by 30-mål – att 30 procent av näringsbehovet ska produceras inom landet år 2030. 

Ett företag i framkant av denna utveckling är ScaleUp Bio. ScaleUp Bio grundades 2022 som ett samriskföretag mellan en global ledare inom närings- och livsmedelsbearbetning och ett företag som fokuserar på att driva kommersialiseringen och utvecklingen av nya hållbara livsmedelskällor. ScaleUp Bio är en kontraktsutvecklings- och tillverkningsorganisation (CDMO) i pilotindustriell skala.  

ScaleUp Bio har driftsatt två livsmedelsklassade precisionsjäsningsanläggningar i Singapore, med separering och membranteknologi från Alfa Laval. 

Med kunder i USA, Europa, Australien och Asien som redan avtalat om sin kapacitet, erbjuder ScaleUp Bio toppmoderna anläggningar, expertis, erfarenhet och grundläggande service till nystartade och etablerade företag som vill utveckla nya livsmedelsinnovationer från laboratorieskala till kommersiell skala. 

Global chef för nästa generations livsmedel, vice vd Johan Agrell, och ett team av kollegor från hela Alfa Laval arbetade nära tillsammans med ScaleUp Bio genom design- och anbudsprocessen under båda projekten . För det första projektet föreslog Alfa Laval en anpassningsbar separeringslösning i form av PureFerm 250 separator, som är flexibel nog att köras i olika konfigurationer.

A machine in a factory

"Vi ville visa på differentieringen och värdet av Alfa Lavals lösning för att demonstrera att vi är en processexpert – någon som de kan samarbeta med och lita på för att hjälpa dem att utveckla den här applikationen i en framväxande bransch", förklarar Johan. “PureFerm-separatorn har flera fördelar: den är helt hermetisk, energiförbrukningen minskar med upp till 40 procent och den kan köras för att ge ett kontinuerligt och intermittent avlägsnande av fasta ämnen, beroende på hur den konfigureras.”  

Denna flexibilitet var en viktig faktor när diskussionerna kom att handla om att integrera membranteknik i processen. 

”ScaleUp Bio behöver mångsidighet i sin bearbetning nedströms, och de såg potentialen i Alfa Lavals multisystem för membranfiltrering för att leverera en enhet som kan fungera från pilotskala upp till kommersiell skala beroende på behov”, säger Johan. Dessa två enheter, plus en CIP-enhet, har installerats och genomgått förberedande tester i Singapores första kommersiella livsmedelsgodkända fermenteringsanläggning. 

Oro i starten kring hur Singapores standarder för livsmedelssäkerhet och hygien skulle uppfyllas hanterades under installationen och idrifttagningen.  

”Att samarbeta med Alfa Laval för att påskynda utvecklingen av denna dynamiska och lovande industri har varit ovärderligt för att lösa flaskhalsar för nästa livsmedelsrevolution genom nedsänkt mikrobiell fermentering.“ "Jag ser fram emot vårt fortsatta samarbete", säger Aaron Yeo, VD på ScaleUp Bio. 

Anläggningen, som ligger i det nya, högteknologiska tillverkningsdistriktet Tuas på västra sidan av Singapore Island, förser kunder med nedsänkt jäsningskapacitet mellan 100 och 10 000 liter med fokus på efterföljande bearbetning – vilket möjliggör en smidig övergång från pilotskala till kommersiell skala. 

Den andra anläggningen är en anläggning i laboratorieskala för forskning och utveckling som kommer att supportera innovation inom nya livsmedel med utrustning och service som är specifikt utformade för att möta kraven från den framväxande alternativa livsmedelsindustrin.  

man plating food

Med detta projekt kommer Alfa Laval att leverera ett MBPX404-separeringssystem och två PilotUnit-multisystem, där det senare har mångsidigheten att testa alla typer av produkter för mikrofiltrering, ultrafiltrering, nanofiltrering och omvänd osmos i batch- eller halvbatch-läge.  

"Nyckeln till att vinna den här ordern var vår relation med kunden", säger Johan. “Vi hade arbetat med dem under de senaste tre åren för att förstå exakt vad de letade efter, så att när anbudet kom frågade de efter vår utrustning, och allt vi behövde göra var att hitta bästa pris och ledtider.“ 

Dessa projekt har gett betydande lärdomar för båda parter av en snabbt växande bransch i framkant. Det finns enorm potential för ScaleUp Bio då det ansluter sig till en liten men växande skara specialiserade B2B-företag som erbjuder kontraktsutveckling och tillverkning, helhetslösningar för att stödja innovation inom den globala livsmedelsteknikindustrin. För Alfa Laval visar det att de har rätt utrustning i sin globala portfölj och är redo att stödja övergången av nya idéer från laboratorieskala till produktion i kommersiell skala. 

"Vi visste att de här projekten var ett måste för oss", säger Johan. “Det här är de första projekten av den här typen i Asien och kommer att fungera som en otrolig inkörsport till marknaden för Alfa Laval för att marknadsföra vår separerings- och membranteknologi samtidigt som vi samlar meningsfulla insikter i nya processer och tillämpningar för precisionsfermentering.“ Det fina med den här branschen är att det finns så mycket potential. Vi vet ännu inte den fulla omfattningen av vad det kan uppnå, men det är spännande att vara en del av denna strävan att öka stabiliteten och hållbarheten i framtida livsmedelsproduktion.  

Markerade tekniker

Rice Illustration For Off White Background RGB (1)

På mindre än en generation behöver vi upp till 70 procent mer näringsrik och hälsosam mat för en växande befolkning – och helst samtidigt som vi förbrukar mindre energi, vatten och råvaror för att producera den. Precisionsjäsning är  nyckeln till att uppnå det målet. 

De carbonization Illustration For Off White Background RGB

Livsmedelsproduktionen står för ungefär en tredjedel av alla utsläpp av växthusgaser. De flesta utsläppen sker i den jordbruksrelaterade delen av försörjningskedjan. Genom att eliminera behovet av boskapsuppfödning kan utsläppsavtrycket för nötkött minskas med 90 procent med precisionsjäsning(FN EP, 2023).  

Water used for irrigation Illustration For Off White Background RGB

Jordbrukssektorn står för 70 procent av sötvattenuttaget globalt. Återigen, genom att minska behovet av odling av foder till boskap och uppfödning av boskap, kan vattenförbrukningen inom jordbrukssektorn minskas med mer än 90 procent (UNEP, 2023)