Intervju Maria Landgren

Varför sökte du till Female Accelerate Program?

Jag fastnade direkt för upplägget dvs att få prova på hur det är att jobba på tre vitt skilda bolag. Jag lockades av möjligheten att få jämföra olika faktorer på arbetsplatserna och känna var jag själv passar in. Via progammet får jag en otrolig grund att stå på genom alla erfarenheter från de deltagande företagen. Erfarenheter som jag kommer ta med mig när jag ska gå vidare i arbetslivet.

Vad har du för bakgrund?

Jag är uppvuxen i Hjärnarp, en liten by utanför Ängelholm i nordvästra Skåne. Gick naturvetenskapligt program på gymnasiet och tog sedan ett års franskastudier på universitetet i Nice innan jag började plugga på LTH i Lund. Jag tog examen i Industriell Ekonomi 2008 med en teknisk inriktning mot Produktion och produktutveckling samt en ekonomisk inriktning mot Affär och Innovation. Jag har gjort en utbytestermin i Paris och även jobbat på Exportrådet där.  Under studietiden var jag engagerad i Göteborgs nation och på fritiden spenderas mycket av tiden till löpning, tennis eller beachvolleyboll. Jag älskar att resa och försöker passa på att komma iväg så ofta tiden och plånboken tillåter.

Vad avgjorde ditt beslut om att göra en av tre traineeperioder på Alfa Laval?

Alfa Laval är ett globalt bolag med både internationella kollegor och möjligheter till utlandstjänster. Det har stora häftiga produkter som finns inom varierande branscher. Alfa Laval står starkt i en lågkonjunktur och vidare skulle jag skriva mitt exjobb för Alfa Laval i Vietnam vilket gjorde att jag efter exjobbet skulle vara väl insatt i företaget och kulturen redan från dag ett av traineeperioden.

Hur har din tid på Alfa Laval varit?

Otroligt spännande, jag fick möjligheten att driva ett aktuellt projekt som var välkänt inom företaget, vilket innebar kontakt med flera olika delar av organisationen, utmaningar och resor. Under sex månader hann jag med att besöka vårt produktcenter i Frankrike, besöka kontoret och produktionen i Stockholm samt åka iväg på kundbesök till USA. Jag blev snabbt en i gänget och har utvecklat ett fantastiskt nätverk!

Berätta vad du fått göra på Alfa Laval och vad som väntar härnäst?

Under mina 6 månader på Alfa Laval utvecklade jag en affärsplan för en av de nya produkterna i portföljen. Jag träffade och intervjuade säljbolag och utvecklare, marknadsavdelningar och produktledningen. Förutom en intern audit gjorde jag externa marknadsanalyser och kundundersökningar och målet var att hitta förbättringar till hur vi kunde öka försäljningen för produkten både kortsiktigt och långsiktigt. 
 
Nu väntar min sista del av traineeprogrammet med 6 månader på Tetra Pak. Där ska jag jobba med logistik inom Supply Chain Office vilket kommer innebära att kartlägga/optimera logistikprocessen för en fabrik i Portugal, se över transportkostnader och undersöka vad man kan göra för att minska på CO2-utsläppen.

November 2009

Oktober 2010 - Maria är nu anställd av Alfa Laval i Lund

mara landgren 200x257

Länkar