Intervju Hanna Ström

Vad har du för bakgrund?

Jag har läst till civilingenjör inom industriell ekonomi, med inriktningbioteknik, på KTH i Stockholm.

Under min studietid åkte jag på ett utbytesår till Karlsruhe, Tyskland, där jag passade på att förbättra min tyska samtidigt som jag läste mina obligatoriska kurser.

Varför ansökte du om att göra ditt examensarbete på Alfa Laval?

Jag har sommarjobbat på Alfa Laval tidigare och kände därför till företaget ganska väl. Dessutom är jag intresserad av att arbeta inom ett företag som Alfa Laval och då är exjobbet ett bra tillfälle att prova på miljön. 

Det som lockar med företag som Alfa Laval är att det finns många möjligheter att utvecklas. Alfa Laval agerar på många olika marknader och man har även möjlighet att söka tjänster i andra länder. Dessutom tycker jag att det verkar intressant att arbeta mot industrin, "business to business".

Hur hittade du examensarbetet?

Jag blev tipsad om att min uppdragsgivare kunde vara intresserad av att titta på hur man kan genomföra en "technology conversion". Jag tyckte det lät intressant och tog därför kontakt.

Berätta vad du skrivit om?

Jag har skrivit om hur man kan genomföra en "technology conversion", dvs utveckling av lite större innovationer, på ett framgångsrikt sätt. Detta är något som de flesta företag är intresserade av att göra, men inte många lyckas med. Jag har undersökt ett antal lyckade fall av "technology conversion" (IBM, HP, ABB, Alfa Laval) för att se vilka likheter som finns och på så sätt skapa en generell strategi.

Hur har du upplevt din tid på Alfa Laval?

Jag är mycket nöjd med min tid på Alfa Laval! Jag känner att jag har fått hjälp av min handledare och min uppdragsgivare, de har agerat bollplank och sått många idéer som har förbättrat mitt arbete.

Alfa Laval är en trevlig arbetsplats, på ytan lugn men under ytan pågår mycket spännande aktiviteter. Det råder "frihet under ansvar" vilket innebär att var och en arbetar så mycket det behövs för att genomföra sina uppgifter.

Vad händer efter examen?

Jag har haft turen att få sommarjobb på en annan avdelning inom Alfa Laval, där jag ska arbeta hela sommaren.  Nästa mål är att få ett jobb, kanske redan till hösten.

Juni 2009

Hanna Ström 348x336